Upouštění plynů z trávicího traktu je zdraví prospěšné. Čím je ale způsoben jejich rozdílný zápach?

Fotografie: Depositphotos

Plyny, které vypouští náš trávicí systém, jsou zcela přirozenou reakcí organismu. Přesto jsou vnímány jako společensky trapné a velmi nevhodné. Přinášíme Vám vysvětlení, proč jsou některé plyny méně výrazné a jiné naopak.

Tvorba a vypouštění plynů je zcela přirozeným projevem našeho organismu a i když se to na první pohled nezdá, jsou důkazem toho, že naše tělo funguje tak, jak má. Abychom zmírnili trapný pocit, který nás při uvolnění plynů z našeho těla pohlcuje, je zapotřebí si vysvětlit jak vlastně plyny vznikají a k čemu slouží. Velmi často je také velký rozdíl i v tom, jak moc intenzivně jsou naše plyny cítit. Co má na tento přirozený proces našeho těla vliv?

Fotografie: Pixabay

Z jakého důvodu naše tělo vylučuje plyny

Plyn, který naše tělo vylučuje, se tvoří ve střevech a to na základě námi konzumované potravy. Potrava, kterou konzumuje, je nejprve rozžvýkána ústy, poté částečně vstřebána za pomoci slin a pomocí jícnu se dostává do žaludku. Zde je uložena a za pomoci žaludečních šťáv dochází k jejímu trávaní.

Po natrávení dochází ke vzniku stolice, která je pomocí střev vyloučena z našeho těla pryč. Pokud ale některé potraviny nejsou dostatečně rozloženy pomocí žaludečních šťáv a bakterie ve střevech přijdou do styku s touto potravou, vznikají plyny. 

Fotografie: Unsplash

Jedná se tedy o výsledek neúplného trávení. Potraviny ve střevech následně procházejí fermentací, během které vzniká nepříjemný zápach. Na pach, který tento proces provází, má vliv jak konzumované jídlo, tak také bakterie, které se na kvašení podílejí.

Dle studií na zvířatech totiž v každé části střeva dochází k jinému typu kvašení. Pro každý z těchto procesů jsou charakteristické potraviny, které zde kvašení podléhají, ale také případný vznik zápachu.

Kterým potravinám se raději vyhýbat

Při kvašení potravin jako jsou artyčoky, bílé fazole nebo některé cukry, nedochází k tvorbě nepříjemného zápachu. Fermentují totiž v části střeva, kde je vysoký podíl vlákniny. Mezi potraviny, při jejichž rozkladu dochází k tvorbě nepříjemného zápachu, se řadí převážně maso a to hlavně proto, že se během jeho rozkladu uvolňuje sirovodík. Intenzitu zápachu také velmi silně ovlivňuje povaha naší střevní mikroflóry. Ta je variabilní a u každého člověka naprosto odlišná. 

Fotografie: Unsplash

Většina potravin je naším tělem dobře přijímána. Problém nám ale mohou způsobit některé druhy zeleniny, ale i ovoce. Mezi ty se řadí  květák, růžičková kapusta a luštěniny. Mezi ovoce, které může v našem těle způsobit neplechu, patří jablka, hrušky a třešně.

Plynatost našich střev způsobuje také typ cukru, zvaný sorbitol. Ten je hojně zastoupen ve žvýkačkách nebo sladkých nealkoholických nápojích.

Zdroj: Healthline

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]