Urputný plevel na zahradě je stále se opakující problém, který má však jednoduché řešení

Fotografie: Freepik

Pokud byste se zeptali zkušeného zahrádkáře na to, jaká je jeho neoblíbená činnost, jistě by to bylo pletí zahrady. Planě rostoucí rostliny se totiž dokáží dokonale rozšířit. Plevel tedy musíte ideálně odstranit i s kořeny. Použijte k tomu tyto přírodní metody a ušetřete životní prostředí.

Jak na plevel přírodní cestou?

Vyzkoušejte plevel odstranit následujícími metodami, které nezatíží okolní přírodu:

  • Jedlá soda: tento produkt má obvykle ve své domácnosti každý. Stačí jím poprášit místa, kde nechcete, aby plevel vyrostl. Ideální je tedy použít na chodníčkách a cestách kolem zahrady.
Fotografie: Freepik
  • Solný roztok: ten připravíte z asi 250 gramů kuchyňské soli a 500 mililitrů horké vody. Směs nalijte na plevel a nechte působit. Brzy po něm nebude ani památky.
  • Lihový ocet: přelijte požadované množství do rozprašovače a aplikujte na plevel. Zvláštní pozornost byste pak měli věnovat hlavně kořenům.
Fotografie: Freepik

Jaké další metody pomohou zastavit růst plevele na zahradě?

Dokonale pomůže odstranit plevel i pravidelné mulčování. Použít můžete jakýkoliv přírodní materiál. Plevel zakryjte třeba listím, mechem nebo větvičkami stromů.

Čím méně slunečního svitu bude planá rostlina mít, tím rychleji zahyne. Zkusit můžete kromě jiného i směs tekutého mýdla, soli a octa. Jednotlivé ingredience by měly mít zhruba stejný poměr.

Fotografie: Freepik

Plevel, který se na českých zahradách vyskytuje nejčastěji

Nejvíce je k vidění na českých zahradách pýr plazivý. Protože jeho kořeny nerostou do hloubky, lze jej poměrně snadno odstranit. Mezi plevele se pak řadí i na první pohled krásná a v mnoha směrech léčivá pampeliška neboli smetanka lékařská. Tu odstraníte například podrytím i s kořeny. Velmi urputný je pak ostružiník srstnatý, který se rozrůstá zejména na pozemcích neobdělávaných. Musíte jej vyrýt i s kořeny, jinak začne růst znova.

Zdroj: Redakce – svetkreativity.cz

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]