
Rychlá večeře z mikrovlnky je běžnou součástí každodenního života mnoha lidí. Jen málokdo by čekal, že právě takové jídlo může být smrtící.
V době, kdy si mnoho lidí zvyklo spoléhat na pohodlí předpřipravených jídel, přichází z Irska varující případ. Jeden muž zemřel poté, co snědl mražený pokrm z mikrovlnky, v němž se podle tamních úřadů nacházela smrtící bakterie listerie. Dalších devět lidí skončilo v nemocnici. Případ vyvolal rozsáhlou reakci nejen mezi výrobci potravin, ale i mezi úřady, které varují veřejnost před rizikem spojeným s nedostatečně tepelně upravenými pokrmy.
Listerióza z běžného jídla
Smrtící bakterie připravila o život muže z Irska, který snědl předpřipravené chlazené jídlo ze supermarketu. Jen pár dní po konzumaci se jeho stav rapidně zhoršil a nakonec zemřel. Příčinou byla bakterie Listeria monocytogenes, která způsobuje vzácnou, ale velmi závažnou nemoc – listeriózu.
Podle dostupných informací nebylo možné přesně určit, jaký pokrm muž snědl. Společnosti Tesco a Aldi však potvrdily, že šlo o produkt od irského dodavatele Ballymaguire Foods, jehož výrobky byly následně staženy z prodeje. Jednalo se o celkem 141 druhů jídel, včetně oblíbených lasagní, boloňských špaget, masových koláčů nebo bramborové kaše.
Inspekce nařídila stažení závadného kuřecího masa z prodejen oblíbeného supermarketu
Zastavení výroby i zásah úřadů
Firma Ballymaguire Foods na situaci zareagovala okamžitě a zastavila výrobu v jedné ze svých továren, kde se kontaminace pravděpodobně objevila. „Záležitost bereme velmi vážně a podnikáme veškerá možná preventivní opatření,“ uvedli zástupci společnosti.
Případem se zabývá i Úřad bezpečnosti jídla Irska (FSAI). Podle něj jde o jednu z největších epidemií listeriózy v zemi za poslední roky, aktuálně je evidováno devět nakažených osob, z nichž jedna zemřela. Pro srovnání: v roce 2023 bylo zaznamenáno 18 případů, v roce 2024 celkem 22.
Jak se listerie přenáší a koho ohrožuje
Listeriózu způsobuje bakterie Listeria monocytogenes, která se přirozeně vyskytuje v půdě a ve zvířecích exkrementech. Dokáže přežít i nízké teploty v lednici či mrazáku, což ji činí obzvlášť nebezpečnou v chlazených potravinách, které se důkladně neohřívají. Mezi hlavní příznaky patří horečka, průjem a zvracení nebo bolesti hlavy a svalů. V těžších případech pak záněty mozkových blan, křeče a ztráty vědomí.
Ohroženi jsou především senioři, těhotné ženy, osoby s oslabenou imunitou a novorozenci. Riziko lze snížit důkladným ohřevem jídla, který bakterii spolehlivě ničí. Nestačí však pouze „prohřát“ jídlo, je nutné, aby se vnitřní teplota dostala nad 75 °C.
Důvěřuj, ale ohřívej
Tragédie, která postihla irskou rodinu, slouží jako mrazivé varování. I jídlo z ověřených supermarketů může v sobě skrývat neviditelné nebezpečí. Spotřebitelé by měli dbát na správnou manipulaci s chlazenými i mraženými potravinami a vyvarovat se „letmého ohřevu“, který bakterie přežijí. Na SvětěKreativity jsme také varovali před závadnou rýží z polského supermarketu.
Zdroj: Irish Times, BBC, Healthline
Napište komentář