Sušenkové dezerty jsou úžasné v tom, že z hlediska pečení s nimi máte o dost méně práce a téměř stoprocentní jistotu, že se vám vždy povedou správně připravit.
Udělejte si lepší den či hezký večer se svou milovanou polovičkou a okořeňte ho s pomocí tohoto chutného dezertu, se kterým se ani moc nenadřete. Jeho základ je totiž tvořen ze sušenek, což vám ubírá všechnu práci, kterou byste jinak měli s pečením těsta. Nejlepší je na něm bezpochyby jeho karamelová vrstva, ale dokonalost mu dodává i pudinkový krém a šlehačka, která celé toto mistrovské dílo korunuje. Nejhorší částí je jen čekání, než zatuhne, to je potom zkouška trpělivosti ho nesníst rovnou z formy.
Ingredience, které budete na přípravu potřebovat:
Základ:
- Máslové sušenky – 300 g
Karamelová náplň:
- Cukr krystal – 250 g
- Smetana ke šlehání – 100 ml
- Máslo – 100 g
Pudinkový krém:
- Vejce – 2 kusy
- Cukr krystal – 100 g
- Vanilkový cukr/esence – 1 lžička
- Hladká mouka – 40 g
- Kukuřičný škrob – 40 g
- Plnotučné mléko – 500 ml
- Změklé máslo – 200 g
Na ozdobu:
- Smetana ke šlehání – 500 ml
- Strouhaná čokoláda – dle chuti
Pro přípravu karamelu si nachystejte menší hrnec a nasypejte do něj cukr krystal. Začněte jej postupně ohřívat a za stálého míchání v tom pokračujte, dokud nezačne karamelizovat. Poté k němu přilijte smetanu ke šlehání a za stálého míchání vytvořte karamel. Přidejte do něj máslo a po promíchání odstavte hrnec ze sporáku.
Nyní se můžete vrhnout na přípravu krému. Rozklepněte vejce a oddělte bílky od žloutků. Žloutky dejte do většího hrnce a přidejte k nim hladkou mouku, vanilkový cukr, kukuřičný škrob a cukr krystal. Postupně přilévejte plnotučné mléko a za stálého míchání směs vařte, dokud nezhoustne.
Dezert ocení každá vaše návštěva
Jakmile se tak stane, tak sundejte hrnec ze sporáku a vyčkejte, než pudink trochu vychladne, do té doby ho zakryjte potravinářskou fólií. Po vychladnutí do něj dejte máslo a zašlehejte ho. Nachystejte si formu, ve které budete dezert tvořit a naskládejte do ní sto gramů sušenek. Polijte je karamelovou směsí a dejte na ni dalších sto gramů sušenek.
Na ně dejte vanilkový pudink, důkladně ho rozprostřete a naskládejte na něj poslední zbytek sušenek. Smetanu ke šlehání nalijte do větší formy a vyšlehejte ji, dokud nebude tvořit kopečky. Pokud chcete, zašlehejte do ní i trochu cukru. Následně ji naneste na vrch dezertu a ozdobte ho ještě strouhanou čokoládou. Hotový dezert dejte na noc do lednice a ráno ho můžete podávat, dobrou chuť!
Napište komentář