Vánoční dort si klidně upečte i nyní po svátcích. Chutná lahodně

Že jste si tento vánoční dort nestihli upéct během svátků? To vůbec nevadí. Klidně si ho připravte nyní. Je velmi snadný. I když má tvar vánočného stromečku, klidně si ho můžete dát kdykoliv. Třeba i v létě. Nebo můžete z daného receptu jenom vycházet a vyzkoušet si i jiné tvary. Fantazii se meze nekladou. My vás naučíme základní klasiku.

Co budete potřebovat

Věříte tomu, že jenom tři věci? Pokud ne, seznam ingrediencí na tento vánoční dort vás o tom jasně přesvědčí. V tu chvíli už jeho přípravu nebudete odkládat, protože zjistíte že je opravdu snadná. K dispozici je třeba mít:

  • 2 balení listového těsta
  • 4 lžíce lískooříškového krému
  • 1 vejce

Začínáme těstem

Dnes už se dá koupit listové těsto v podobě, že je přímo vyválené. Takové doporučujeme, protože potom vám nedá tento vánoční dort absolutně žádnou práci. Těsto vybalte z obalu a vyřízněte z něho obdélník. Druhý vyřízněte z druhého kusu těsta. Pokud však chcete vánoční dort dělat jenom malý, klidně si vystačíte s jedním balením, které vyměříte tak, že vám dá na obě strany této lahůdky.

Namažte náplň

Položte si obdélník listového těsta na podložku a pusťte se do práce. Vezměte lískooříškový a začněte ho na těsto mazat. Ne po celé ploše, ale tak, aby vytvořil trojúhelník. Tedy v podstatě siluetu vánočního stromku. Následně vezměte druhou vrstvu těsta a tu položte na tu první, potřebou krémem.

Vytvořte stromeček

Teď to chce trochu práce s nožem. A to tak, že vyříznete tvar stromečku tak, jako jste nanesli samotné krém. Následně vezmete nůž a budete těsto z levé i pravé strany nařezávat zhruba v centimetrových vzdálenostech. Následně to bude chtít trochu cviku, jelikož každý naříznutý kus vezmete do ruky a zatočíte ho. Vytvoříte na něm spirálu.

Nyní už jenom do trouby

Poslední krok musí zvládnout každý, jelikož nyní svůj vánoční dort dáte na plech vyložený pečicím papírem a šoupnete ho do trouby. Tu předehřejte na 180 stupňů a pečte v rozmezí 20–25 minut. Po vyndání nechte vychladnout a ochutnejte. Lahoda nejenom na Vánoce, že ano?

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]