Vánoční kaktus stačí dát na správné místo a bude doslova obsypaný květy

Jaká rostlina je spojována se svátky? Je to Vánoční kaktus. Pokud vám nekvete, možná děláte tyto chyby. Na první pohled se mohou jevit jako drobnosti, ale realita je taková, že když uděláte něco špatně, nedočkáte se květů. Podívejte se na základy správné péče, díky kterým se vám rostlina odmění dokonalými květy.

Pozor na umístnění

Hraje větší roli, než si možná myslíte. Pokud je u okna směřovaném na jih nebo západ, je to kvůli přímému světlu špatně. Také je chybou mít ho na místě s vysokou teplotou. Ta ideální je spíše kolem patnácti stupňů Celsia.

Nechte ho dýchat

Určitě je vhodné nechat vánoční kaktus na místě, které je vzdušné a je na něm dostatek kyslíku. V létě není problémem ani krátkodobé umístění na balkoně, stejně jako na terase.

Pozor na přesuny a přesazování

Stejně jako jakákoliv jiná rostlina, i vánoční kaktus má různé fáze svého růstu. A během nich není vhodné ho ani přesazovat, ani přesouvat. Může z toho mít šok a nevykvete. Raději zvolte jedno místo na první pokus a potom s kaktusem nehýbejte.

Dopřejte mu živiny

I vánoční kaktus potřebuje dostatek živin. Ideální je přírodní hnojivo, které mu dopřejte nejlépe v době jara, kdy potřebuje nejvíce živin. Tím podnítíte jeho dokonalost právě na Vánoce. Hnojivo dávkujte podle návodu. Větší množství by mohlo rostlinu spálit.

Přesazujte ho

Určitě je dobré vánoční kaktus čas od času přesadit do většího květináče a do čerstvé zeminy. Vhodné je však zvolit správné obdobní, kterým by měl být, pokud možno konec zimy. Ideálně tedy měsíc únor. Za to se vám na Vánoce jistě odmění krásnými květy.

Dejte pozor na slunce

Velkým problémem pro vánoční kaktus mohou být přímé slunečné paprsky. Ty jsou natolik silné, že ho mohou popálit, a tak budete mít štěstí, když bude vůbec růst. Se květem spíše nepočítejte. I to je věc, kterou je dobré si v souvislosti s jeho pěstováním zapamatovat.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]