Na první pohled se na tom nezdá nic složitého. Vezmu brambory, oloupu, hodím do hrnce s vodou a vařím. Existuje ale možnost, jak i z takto obyčejného pokrmu udělat pokrm neobyčejně dobrý.
Uvařit brambory je jednoduché. Co ale, kdyby existovalo pár jednoduchých triků, jak z tohoto obyčejného pokrmu připravit pokrm velmi chutný? Existují detaily, které nám dokáží změnit chuť brambor. Budete překvapeni. Jak udělat z té nejobyčejnější přílohy takovou, po které se budou všichni olizovat a dožadovat se receptu?
Jaký je správný postup při vaření brambor
To, na co většina lidí při přípravě brambor zapomíná je, že je nestačí jen omýt a oškrábat. Brambory je před vaření potřeba namočit ve vodě. Ideální je, pokud každou bramboru rozdělíme na 2 až 3 části a necháme namočené ve studené vodě po dobu 20 minut. Je to nezbytný postup k odstranění přebytečného škrobu, který nám během chvíle dokáže změnit chuť brambor k nepoznání.
Brambory vždy přidáváme na plotně do vroucí vody, nikdy ne do vody studené. Pokud jste zvyklý dávat na plotnu hrnec se studenou vodou plnou brambor, ztrácíte tímto postupem zbytečně velké množství živin, které brambory obsahují.
Brambory solíme až na konci vaření. Pokud dojde k osolení brambor dříve, budou tvrdé a ztratí svoji jemnou strukturu. Ideální množství soli je 1 čajová lžička na 1 kg brambor a 1 litr vody. Brambory by neměly v hrnci přímo plavat, voda by je měla jen mírně zakrývat.
Následný postup s uvařenými bramborami
Brambory vaříme ideálně 15 minut, na středním plamenu. Je-li teplota vaření příliš vysoká, dojde k jejich popraskání a vnitřek brambor bude vlhký a nebude tak dobrý po chuťové stránce. Po uvaření brambor slejeme veškerou vodu a postavíme hrnec zpět na plotnu bez poklice. Brambory nám díky tomuto postupu krásně oschnou a odpaří se přebytečná vlhkost.
Čerstvé brambory je nejlepší připravovat ve slupce. Málokdo ví, že právě slupky obsahují největší množství prospěšných látek. Pro neodolatelnou chuť brambor se doporučuje 250 ml vody v hrnci nahradit mlékem. K takto připravovaným bramborám je vhodné přidat také máslo a cibuli. Touto metodou pronikají mléčné tuky přímo do brambor a činí je velmi jemnými a aromatickými.
Zdroj: BBCgoodfood