Vareniky a různé jiné „knedlíky“ jsou pokrmem, který je spojen s domácím teplem a pohodlím. Navíc vás spolehlivě zasytí.
Od prvního kousnutí vyvolávají příjemné vzpomínky na dětství a babiččin kulinářský um. Kromě nostalgie mají lahodné vareniky s kysaným zelím mnoho dalších výhod, které z nich dělají špičkové jídlo. Kysané zelí jim dodává vůni a pikantnost, která v kombinaci s jemným těstem vytváří skvělou rovnováhu.
Lahodné vareniky s kysaným zelím
Toto jídlo překvapí a potěší chuťové buňky svou harmonií a bohatostí chutí. Náplň takových vareniků je bohatá na živiny. Kysané zelí obsahuje vitamíny C, K a B a také vlákninu, která prospívá trávení. Tento produkt je také zdrojem probiotik. Mají příznivý vliv na zdraví střev.
Ingredience
- Hladká mouka – 3 hrnky.
- Vejce – 1 ks.
- Slunečnicový olej – 100 ml
- Sůl dle chuti
- Kysané zelí – 500 g
- Cibule – 2 ks.
- Cukr – 2 lžičky
Knedlíky už zásadně nekupuji. Tomuto domácímu receptu nesahají ty z obchodu ani po kotníky
Příprava
- Připravte si náplň: Oloupejte cibuli. Nakrájejte ji na malé kostičky. Rozpalte pánev s 80 ml slunečnicového oleje. Cibuli osmažte dozlatova.
- Z kysaného zelí vymačkejte přebytečnou šťávu. Přidejte ji k cibuli. Přidejte cukr. Vše dobře promíchejte. Pánev zakryjte poklicí, teplotu snižte na minimum. Obsah pánve vařte za občasného míchání půl hodiny. Sejměte ze sporáku a nechte vychladnout.
- Připravte těsto: Do malé nádoby rozklepněte vejce a zalijte 240 ml převařené vody pokojové teploty. Přidejte zbývající slunečnicový olej a 0,5 lžičky soli. Vše lehce rozšlehejte vidličkou.
- Do hluboké mísy nasypte prosátou mouku. Přidejte k ní vaječnou směs. Vypracujte homogenní těsto, které se nelepí na ruce. Přikryjte utěrkou a nechte 40 minut odpočinout.
- Na válu posypaném moukou vyválejte těsto do špalku. Nakrájejte jej na části (tvar puku). Ty poté rozválejte na placatá kolečka.
- Do středu každého kusu dejte 1 lžičku náplně. Okraje stlačte a vytvarujte vareniky.
- Vareniky vložte do vroucí osolené vody. Vařte je, dokud nevyplavou na povrch.
- Aby byla náplň ještě bohatší, doporučujeme nejprve orestovat cibulku s nadrobno nakrájenými houbami. Teprve poté do pánve přidejte kysané zelí. S houbami bude pokrm ještě chutnější.
Napište komentář