Vepřová roláda plněná cibulkou a sýrem uchvátí každého gurmána

Tato vepřová roláda není známou klasikou, ale unikátním receptem. O tom vás přesvědčí jak samotná náplň, tak i použité maso. Pokud hledáte tip na sváteční oběde, který bude na talíři skvěle vypadat a bude vám také chutnat, není nic lepšího. Podívejte se společně s námi, jak na to. Je to jednodušší, než si myslíte.

Co budete potřebovat?

I když ho jídle mluvíme jako o něčem výjimečném, nemusíte se bát ani složité přípravy, ani desítek různých ingrediencí. Aby se vše povedlo, jak má, budete potřebovat:

  • 1,5 kg vepřové kotlety
  • 3 lžíce másla
  • 2 cibule
  • ½ skleničky vývaru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku soli
  • ¼ lžičky černého pepře
  • 1 lžičku italských bylinek
  • 2 šálky sýru Gruyere

Začněte cibulkou

Jako první si nachystejte cibulku. Tu oloupejte a následně ji rozpulte a krájejte na co nejmenší plátky. Když jsou hotové, rozehřejte na pánvi máslo a dále přidejte cibuli. Tu pomalu restujte, dokud nezačne hnědnout. Potom přilijte vývar, který nechte vyvařit, až vznikne na pohled zajímavá a na chuť velmi chutná cibulová omáčka.

Připravte si maso

Cibuli můžete nechat chladnout a mezi tím si připravte maso. Kotletu osušte a následně se pusťte do jejího krájení tak, aby vám vznikl velký kus masa, který bude, pokud možno všude stejně vysoký. Můžete trochu naklepat paličkou, ale nutné to není. Hlavně je důležité, abyste maso nikde neprořízly, jinak by náplň vytékala ven.

Maso naplňte a zarolujte

Nyní přichází nejdůležitější krok, na jehož konci bude dokonalá vepřová roláda. Maso je nutné plnit. Nejprve ho okořeňte solí a pepřem. Potom ho posypte nastrouhaným sýrem a dále přidejte také připravenou cibuli. Následuje postup vyžadující zručnost, kterým je zabalení vepřové rolády. Zde si pomozte vázacím provázkem, který vám pomůže udržet tvar.

Na závěr tepelná úprava

Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Když je vepřová roláda připravena v zapékací míse, namíchejte si z olivového oleje a italských bylinek směs, kterou jí potřete. Z mísy ji krátce hoďte na rozpálenou pánev a opečte ze všech stran, aby se zatáhla. Opět vraťte do mísy a zalijte ji veškerým výpekem z pánvičky. Následně už ji vložte do trouby a nechte péct. Doba pečení je asi 40 minut. Během něho bude maso pouštět šťávu a tou ho čas od času polévejte. Prospějete to šťavnatosti a chuti.

Po upečení nechte pár minut odpočinou a potom se můžete pustit do servírování. Vaše hosty zaujme už vzhled daného jídla. A co teprve až ho ochutnají.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]