I mimo sezónu si můžeme připomenout chuť grilovaného masa. Vyzkoušejte vepřový špíz trochu jinak. Jednoduché a rychlé jídlo z jednoho pekáče.
Pokud jste příznivcem jídel, která výborně chutnají, ale jejich příprava vám nezabere moc času, pak musíte vyzkoušet tento vepřový špíz. Jídlo z jednoho pekáče, které vám připomene grilovací sezónu a na talířích se po něm jen zapráší. Šťavnaté maso a křupavá slanina, to je kombinace, které odolá jen málokdo.
Ingredience, které budete potřebovat
- 1 kg vepřového masa
- 4 brambory
- 1 lžička soli
- 0,5 lžičky mletého černého pepře
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 cibule
- 8 plátků slaniny
Postup přípravy vepřového špízu
Nejdříve si zpracujte vepřové maso. Použít můžete kýtu, z té se hezky pokrájí rovnoměrné plátky. Jde zvolit i plec nebo krkovici. U krkovice však počítejte s trochu delší dobou pečení. Maso nakrájejte na plátky, přibližně 1 cm silné, aby jste měli 7-8 kusů. Maso naklepejte a z obou stran ho osolte a opepřete.
Oloupejte brambory, omyjte a nakrájejte na přibližně centimetrová kolečka. Dejte je do misky, zalijte trochou rostlinného oleje, přidejte sůl, pepř a brambory promíchejte. Cibuli si nakrájejte na silnější kolečka a můžete začít tvořit špíz. U klasického špízu se menší kousky masa navlékají na jednu špejli, v tomto případě, se však navlékají celé plátky masa na dvě špejle.
Špíz upečte v alobalu
Vezměte dvě špejle a na každou navlékněte plátek brambory. Pak navlékněte jeden plátek masa na obě špejle. Vzdálenost mezi špejlemi bude přibližně 10 cm. Nyní na obě špejle napíchněte plátek slaniny a poté na každou špejli kolečko cibule. Pokračujte znovu plátky brambor, masem, slaninou a cibulí. Poslední kousek by měly být opět brambory, aby nám maso na špízu dobře drželo.
Pekáček si vyložte alobalem a potřete ho olejem. Hotový špíz přeneste na alobal a také ho ještě celý pomažte olejem. Pevně špíz zabalte do alobalu a dejte do předehřáté trouby. Pečte 60 minut na 200°C. Poté vytáhněte plech z trouby a opatrně otevřete alobal. Pozor na horkou páru. Nyní stačí na talíře ze špízu stáhnou plátek masa s brambory a cibulí a můžete servírovat.
Špíz můžete podávat s tatarskou omáčkou nebo jinou, kterou máte v oblibě. Maso zůstane šťavnaté, vypečená slaninka ho krásně dochutí a navíc se připravovalo i s přílohou v jednom pekáči. Takže si ušetříte špinavé nádobí. Dobrou chuť.
Napište komentář