Nejkřehčí vepřové řízky připravíte s použitím jediné tajné přísady

Vepřové řízky jsou nedílnou součástí (nejen) české kuchyně. Jsou křupavé a neskutečně voňavé. Často se ale stává, že maso bývá příliš tuhé a nepříliš vláčné. To lze ale vyřešit jedinou tajnou přísadou.

Řízek z vepřového masa je tím vůbec nejčastějším, který si lidé doma připravují, i když v posledních letech mu kuřecí řízky výrazně šlapou na paty. Důvod toho je prostý: kuřecí maso je jemnější a křehčí. Existuje ale způsob, jak i vepřovému dodat takovou konzistenci, jakou bychom si od něj představovaly – a jíž často bývají běžné řízky velmi vzdálené.

Na křehké vepřové řízky si připravte

  • Vepřové maso – 700 g
  • Vajíčko – 1 až 2 ks
  • hladkou mouku
  • sůl – 1 lžička
  • pepř – 1 lžička
  • cukr – 1 lžička
  • mléko
  • strouhanka (volitelná)

Návod na přípravu

Vepřové maso nakrájejte na plátky silné kolem půl až jednoho centimetru a přes kousek igelitového sáčku je rozklepejte paličkou. V malé misce smíchejte sůl, cukr a pepř do jednolité směsi a tou pak z obou stran posypejte plátky masa, které následně vyskládejte do misky vhodné velikosti, v níž kolem masa zbude ještě trocha volného prostoru. Maso v míse zalijte mlékem (můžete použít i smetanu na vaření), zakryjte mísu fólií nebo víkem a vložte ji na 3 hodiny do lednice.

Po uplynutí tří hodin vyndejte maso z lednice a nechte ho stát při pokojové teplotě, aby zteplalo. Mezitím si připravte dva talíře. Do jednoho vyklepněte dvě vajíčka a rozšlehejte je do hladké konzistence. Do druhé nasypejte hladkou mouku. Pokud chcete, můžete použít i strouhanku, není to ale nutné.

Jakmile maso získá pokojovou teplotu, můžete začít se smažením. Na sporáku rozehřejte pánev se silným dnem a střední vrstvou oleje či sádla, popřípadě jejich směsi. Odebírejte z mísy plátky masa, které nechte okapat od přebytečného mléka. Nejlépe je ještě osušte papírovou utěrkou a poté je obalte nejprve v hladké mouce a poté ve vajíčku. Na dostatečně rozpálené pánvi nechte řízky smažit na středním ohni po obou stranách několik minut dozlatova.

Po dosmažení položte řízky na talíř vystlaný papírovými utěrkami, abyste odsáli přebytečný tuk a podávejte. Tak lahodné, jemné a křehké vepřové řízky, které se samy rozplývají na jazyku, jste ještě neochutnali.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]