Využít veškeré suroviny, to uměly naše babičky dokonale. Dnes se trend maximální využitelnosti opět vrací a zde je jeden z tipů, jak v kuchyni neplýtvat.
Mnoho moderních hospodyněk tolik nehledí na nějaký zbytek nebo odřezek, jejž jednoduše vyhodí. Generace našich babiček, které nouze naučila využít téměř všechno, by dnes takový lehkovážný přístup k jídlu asi nepochválila. V posledních letech se však dějí i na tomto poli změny. Vzniká řada receptů i kuchařek, které hospodyňky učí, jak využít suroviny, jež jsou považovány spíše za „kuchyňský odpad“.
Její babička z této vody připravila oblíbenou lahůdku
Jednou z takových surovin je i voda, která v hrnci zbyde po uvaření bramborových knedlíků. Polská blogerka Iza Kulinská, jež se na svém blogu věnuje především vaření a objevování nových receptur, si vzpomněla i na jeden zapomenutý trik svojí babičky. Jako malá si totiž u ní běžně pochutnávala na silné bramborové polévce, která všem moc chutnala. A byla to právě voda z vařených knedlíků, co jí posloužilo jako základ.
Ideální samozřejmě je, pokud jsou bramborové knedlíky připravené z poctivě vařených brambor. Bramborové těsto v pytlíku, ze kterého se často knedlíky připravují, takovou sílu ve vývaru mít nebude. Izina babička vždy vařila společně jednu várku knedlíků plněných uzeninou a druhou část těsta hodila do vody jako samostatné bramborové nočky.
Polévka se dá obohatit dalšími ingrediencemi
Ve vyvařené vodě pak zůstaly kousky bramborového těsta i mastná očka, která se vyvařila z uzeniny. Voda byla bramborovým škrobem přirozeně zahuštěná, a tak babičce stačilo přidat do ní osmaženou cibulku, česnek a majoránku. Víc nebylo potřeba, polévka měla silnou bramborovou chuť a všem strávníkům moc chutnala.
Fantazii se ale samozřejmě meze nekladou, a tak se do polévky může přidat i nakrájená mrkev, petržel a celer nebo rozšlehané vejce. Podávat ji také můžete s chlebovými krutonky, stejně jako oblíbenou česnečku. Iza však uvedla, že do polévky není potřeba přidávat už vůbec nic navíc, i s pár ingrediencemi je totiž vynikající.
Šetřit a neplýtvat se dá v kuchyni i na dalších surovinách
Tento recept tak krásně zapadá do dnes oblíbeného trendu „zero waste“, tedy nulového odpadu. V kuchyni to pak znamená, že různé slupky, odkrojky, zelené natě z mrkve a celeru, to vše lze stále ještě využít k vaření a přípravě dalších jídel a pamlsků. Receptů je na internetu spousta. Základní myšlenkou je tak využít maximum všeho jedlého, neplýtvat a chovat se ekologicky. V neposlední řadě se tak dá samozřejmě ušetřit i nějaká ta korunka.
Zdroj: Gotowanie
Napište komentář