Vrstvený salát s cuketou a rajčaty – svěží letní svačinka

Ani zapřisáhlý masožrout nepohrdne občas dobře ochucenou zeleninovou svačinkou. Koneckonců může si ji dát i jako přílohu k oblíbenému masu.

Klasická kombinace zeleniny. Paprika, rajče a cuketa získává v posledních letech na oblibě. Jak by také ne, když lze připravit na spoustu způsobů a vždycky chutně a nápaditě. Vzpomeňte třeba na slavný ratatouille.

Suroviny na 3 porce

  • 1 kus cuketa
  • 2 kusy rajské jablko
  • 1 kus paprika
  • 150 – 200 gramů majonéza
  • 60 gramů tvrdý sýr
  • 50 mililitrů slunečnicový olej
  • 2 stroužky česnek
  • snítka kopru
  • černý pepř
  • sůl

Příprava

Omytou cuketu nakrájejte na plátky silné asi 2 – 3 milimetry. Rozložte je po stole a posolte je z obou stran. Nechte je 10 minut „vyplakat“. Potom, co sůl z cukety vytáhne vodu, plátky osušte papírovou utěrkou. Rozpalte si na pánvi olej a cuketu na něm z obou stran osmažte. Přebytečný tuk pak nechte z cukety okapat na papírové utěrce.

Mezitím opláchněte rajčata a nakrájejte je na plátky rovněž o síle 2 – 3 milimetry. Umytou papriku zbavte semen a dužinu nakrájejte na jemné proužky. Tvrdý sýr nastrouhejte na hrubším struhadle a připravte si omáčku. Smíchejte majonézu s nastrouhaným, nebo rozmačkaným česnekem, podle chuti přidejte pepř a sůl. Omáčka by měla být poměrně výrazné chuti, aby zeleninu dochutila.

Na dno připravené nádoby rozprostřete část smažené cukety, vrstvu potřete majonézovou omáčkou. Následovat bude vrstva rajčat a znova omáčka. Na ní zase cuketa…a tak dokola, dokud vám zelenina nedojde. Na vrchní vrstvu rajčat, nebo cukety opět rozetřete omáčku a na ní rozprostřete kousky papriky. Na papriku pak nasypte nastrouhaný tvrdý sýr, který zpestříte nasekaným koprem.

Tipy na závěr

Část majonézy můžete nahradit středně tučným, nebo i smetanovým bílým jogurtem. Na chuti to nebude příliš poznat, zvýšíte obsah bílkovin v pokrmu a výrazně snížíte obsah tuku, což není nikdy na škodu věci. Omáčku můžete rovněž ozvláštnit přidáním lžíce dijonské hořčice a kvalitního kečupu. Za pomoci soli a pepře tak získáte velmi chutnou variantu.

Pro potěchu nejen jazyka, ale i očí zkuste zvolit pestrou variantu zeleniny. Červená rajčata, zelenou cuketu a ideálně žlutou papriku, kterou na vrchu posypete kousky sýra a jasně zeleným koprem. Salát lze obměnit mnoha způsoby. Jedním z nich je přidání konzervovaného tuňáka spolu s posekanými černými olivami.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]