Tento královský salát zná málokdo! Je tak lahodný, že ho budete dělat znovu a znovu. Recept od mé vietnamské sousedky přímo z tržnice

V obchodech jste si už určitě bagety s bruchettou všimli, ale té domácí se nic nevyrovná. Doplňte ji o domácí salát a máte zaručeně spokojený žaludek.

Máte chuť na něco zdravého, co vás naplní a bude to chutnat výtečně? Můžete si to splnit téměř okamžitě. Postačí vám k tomu jen obrovské množství zeleniny, bageta a trochu snahy. Ale opravdu jen trochu, jelikož příprava tohoto salátu a bagety s bruchettou není nic náročného. Tudíž pokrm pro líné odpoledne jako dělaný, cenově vás to také nezruinuje, tak na co ještě čekáte?

Ingredience a postup přípravy

Na bagetu s bruchettou budete potřebovat:

  • Bagetu (druh pečiva dle vašich preferencí)
  • Kopr
  • Petrželku
  • Česnek
  • Olej
  • Sůl
  • Pepř
  • Všechny ingredience dejte dle vašich chutí, na gramáž se zde nehraje
Fotografie: Freepik

Na salát budete potřebovat:

  • Jednu středně velkou červenou cibuli
  • Jednu žlutou papriku
  • Tři sta padesát gramů bílého hlávkového zelí
  • Tři sta padesát gramů červeného hlávkového zelí
  • Jedno rajče
  • Jednu okurku
  • Jedno jablko
  • Jendu mrkev
  • Jeden citron

Na dressing budete potřebovat:

  • Třicet gramů hořčice
  • Čtyřicet gramů majonézy
  • Jeden stroužek česneku
  • Osmdesát gramů zakysané smetany
  • Sůl
  • Pepř

Začněte salátem, aby se vám stihl i na chvíli odležet v lednici. Vezměte si hlávkové zelí, zbavte jej jeho vrchní vrstvy a zbytek s pomocí struhadla nastrouhejte na drobné nudličky. Jestli vám budou připadat dlouhé, tak se je nebojte nakrájet na menší kousky. Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. s rajčetem udělejte to podobné, čím drobnější kousky, tím více šťávy do salátu pustí.

Nezabere vám to skoro žádný čas

Ze žluté papriky vykrojte jádro se semínky a zbytek nakrájejte, opět na kostičky. Okurku si případně oloupejte a opět a nadrobno pokrájejte. Mrkev oloupejte a nastrouhejte na struhadle, to samé můžete vlastně udělat i s okurkou, pokud tuto možnost preferujete. Na konec si vezměte jablko, zbavte jej jadérek i stopek a nakrájejte na menší části. Teď přichází zábavná část, jelikož spolu všechno smícháte v míse. Citron rozřízněte napůl, vymačkejte z něj šťávu a s tou salát pokapejte.

V druhé menší misce smíchejte hořčici, majonézu, prolisovaný česnek a smetanu. Zeleninu ještě osolte, opepřete, to samé s dresinkem a můžete jej do směsi přidat. Pořádně vše promíchejte, aby se chutě spojily a odložte do lednice, dokud nebudete mít i zapečené bagety. Jednu větší nakrájejte na plátky a pokapejte olivovým olejem, nechejte zapéct na plechu vyloženým pečícím papírem na 200 stupňů po dobu cca 5 až 7 minut.

Než se tak stane, tak si kopr i petrželku nakrájejte nadrobno, V misce je smíchejte s kapkou olivového oleje a přidejte k nim opět prolisovaný česnek. Osolte a opepřete dle chuti, smíchejte.

Na zapečené bagety novou směs přidejte a servírujte na talíři spolu s trochou salátu. Tento pokrm můžete podávat jako svačinu, snídani a večeři. Pokud si k salátu osmažíte kuřecí maso na kostičky, můžete z toho mít i originální oběd. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]