Červená řepa, jako základ vynikajícího salátu, který si oblíbí opravdu každý  

Našemu zdraví prospěšná rudá zelenina se neřadí mezi příliš velké oblíbence. Díky tomuto receptu si na ni ale zaručeně pochutnáte.

Zeleninové saláty jsme si už zvykli přidávat k jídelníčku v průběhu celého dne. Máme možnost obrovského množství variací a podáváme je jako součást pokrmů nebo servírujeme jako hlavní jídlo v kombinaci s dalšími surovinami. Červená řepa je z výživové stránky pro naše tělo velmi hodnotná a přidáním ostatních ingrediencí a koření i lahodná záležitost. Proto se vyplatí zapomenout na špatné zážitky ze školních jídelen a dát šanci této prospěšné kořenové zelenině napravit si svou pověst.

Zdravá rubínová královna

Červená řepa obsahuje obrovské množství minerálů a vitamínů. Doporučuje se konzumovat nejlépe v syrovém stavu, kdy obsahuje nejvíce nám prospěšných látek. Je známá především jako čistička krve. Neméně důležitou roli hraje ve snižování cholesterolu, podpoře tvorby červených krvinek nebo zlepšení činnosti srdce. Má detoxikační účinky, a proto je často podávána při rekonvalescenci nejlépe v podobě čerstvé šťávy.

Sladká a křupavá karotka

Dobře známá a oblíbená mrkev patří k nejpoužívanější zelenině. Snadno se pěstuje a její užití v receptech je velmi všestranné. Je zdrojem antioxidantu beta-karotenu, což oceníte především v letním období, kdy pomáhá udržet krásný odstín vaší opálené pokožce. Obsahuje vitamíny B, C, D, E, K a hromadu minerálů. Pomáhá chránit oči, zvyšuje imunitu, omezuje vznik zácpy nebo naopak jako vařená zastavuje průjem.

Fotografie: Freepik

Ingredience pro přípravu salátu z červené řepy a mrkve

  • 500 g červené řepy
  • 300 g mrkve
  • 350 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml oleje
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžíce cukru
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

Dále budete potřebovat

  • Větší mísu
  • Misku
  • Struhadlo
  • Potravinovou fólii

Řepu zbavte slupky a nastrouhejte na hrubém struhadle do připravené větší misky. Očištěnou a nahrubo nastrouhanou mrkev přidejte do mísy k řepě a promíchejte. Přisypejte dvě lžíce cukru a špetku soli. Důkladně promíchejte a nechejte odležet přibližně 20 až 30 minut. Směs mezitím pustí šťávu.

Cibuli oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Poté vložte na rozehřátou pánev s olejem a orestujte dozlatova. Horkou osmaženou cibuli i s olejem vlijte přímo do směsi řepy a mrkve. Nyní si připravíte salátovou zálivku. Do misky odměřte 2 polévkové lžíce octa, 4 lžíce sójové omáčky, sůl, pepř a 2 stroužky prolisovaného česneku. Vše důkladně promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.

Připravenou zálivku přidejte k nastrouhané řepě a mrkvi a všechno řádně smíchejte. Můžete dochutit ještě špetkou soli a pepře. Mísu pokryjte potravinářskou folií a vložte do lednice. Salát nechte v chladu odpočívat, aby se spojily všechny chutě. Servírovat můžete k pečenému nebo grilovanému masu nebo použít jako základ pro lehce stravitelné a výživné hlavní jídlo podávané například s vařeným vejcem nebo tuňákem. Dobrou chuť!