Vsaďte na efektivní způsob čištění připálené pánve. Funguje skvěle, nestojí skoro nic a navíc není třeba škodlivá chemie

Fotografie: Freepik

Díky těmto tipům budete moci obnovit připálené hrnce a pánve, abyste prodloužili jejich životnost, ale také abyste zabránili ovlivnění správné přípravy pokrmů.

Při vaření se nezřídka stává, že zapomeneme pánev nebo hrnec na sporáku. Silný zápach spáleniny nás vrátí do reality a v tu chvíli si uvědomíme rozsah škod. Jídlo je spálené a dno nádobí je pokryté černými spáleninami. Obvykle nás jako první napadne hodit je rovnou do koše. Nic však není ztraceno. Pomocí těchto 4 tipů zjistíte, jak zdánlivě zničenému nádobí vrátit jeho lesk.

Jak správně postupovat, když se vám připálí pánev

Zapomnětlivost nebo obyčejné přehlédnutí může naše nádobí spálit a pokrýt jej přiškvařenou černou vrstvou, která se velmi obtížně odstraňuje. Díky přírodním a úsporným trikům je však možné spálený hrnec obnovit, aniž byste přišli o vaše peníze a museli si hned koupit nový.

Fotografie: Freepik

1. Hrubá sůl a hliníková fólie

U hrnců a pánví tento tip odstraňuje nečistoty, aniž by poškodil materiál. Budete potřebovat lžíci hrubé soli a hliníkovou fólii. Na dno pánve nasypte hrubou sůl a nechte několik minut působit. Poté z fólie vytvořte kouli a potřete dno pánve, zejména spálená místa. Opláchněte a vyčistěte horkou vodou s mycím prostředkem a znovu opláchněte. Výsledek vás překvapí.

2. Brambory a sůl

Bramborový trik je vyzkoušený. K jeho použití potřebujete syrovou bramboru rozkrojenou na polovinu a lžíci hrubé soli. Na povrch pánve nasypte hrubou sůl a pak brambory 3 minuty krouživými pohyby třete. Poté vyčistěte jako obvykle.

Fotografie: Freepik

3. Jedlá soda a citron

K tomu způsobu čištění budete potřebovat jen dvě lžíce jedlé sody a polovinu citronu. Na dno pánve nasypte jedlou sodu a poté jí krouživými pohyby potírejte polovinou citronu. Přísady nechte působit a následně je umyjte a vyčistěte jarovou vodou jako při obvyklém umývání.

4. Jedlá soda a bílý ocet

Pokud se z vaší pánve těžko odstraňují připálené skvrny, použijte toto účinné čisticí duo. Do pánve nalijte jeden šálek bílého octa smíchaného s půl šálkem vody. Poté směs přiveďte k varu, aby se uvolnila připálená místa a zbytky jídla. Když roztok vře, odstavte pánev z ohně a tentokrát přidejte 2 lžíce jedlé sody. Nechte 15 minut působit a dno pánve potřete houbičkou.

Fotografie: Freepik

Drhnutí hrnců a pánví

Jedlá soda je díky svému abrazivnímu účinku účinná při drhnutí dna pánve a odstraňování připálenin. Za tímto účelem smíchejte jedlou sodu s trochou vody v hrnci, dokud nezískáte pastu. Směs několik minut povařte a nechte ji vychladnout. Poté dno pánve otřete houbou, abyste odstranili připálené usazeniny.

Fotografie: Freepik

Bílý ocet je přírodní produkt je účinný při odmašťování, dezinfekci a odstraňování ledu z nerezové, smaltované nebo litinové pánve, aniž by ji poškodil. Na dno pánve nalijte trochu octa a zahřejte ji na mírném plameni. Jakmile se ocet začne vařit, stáhněte pánev z ohně. Počkejte, až vychladne, a pánev vydrhněte, abyste skvrny odstranili.

Co je správné udělat při pálení hrnce

Jakmile se pánev připálí, ihned jednejte a nečekejte příliš dlouho, abyste mohli pánev snadno obnovit. V opačném případě se připálené zbytky více přichytí na pánev a budete muset vynaložit více energie a času, abyste je odstranili. K drhnutí pánve a odstraňování připálených usazenin nepoužívejte abrazivní nástroje. Riskujete, že poškrábete dno pánve a poškodíte ji.

Zdroj: Goodhousekeeping

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]