Všichni Češi to teď dělají: Proč chytré ženy dávají pomeranče nakrájené na kolečka do trouby? Výsledek je brilantní

Ušetřete peníze a nekupujte si ozdoby na Vánoce. Místo toho raději vsaďte na DIY vánoční ozdoby, které si sami doma vyrobíte. Takto například můžete usušit plátky pomeranče a využít je jako ozdoby.

Pomeranč je sice skvělým jídlem, které obsahuje hodně vitamínu C, ale zároveň jej lze využít i mnoha jinými způsoby. Pokud se chystáte zdobit části vašeho domova vánočními ozdobami, zkuste to například i s pomerančem, který provoní celou domácnost a ušetří vám peníze za kupované ozdoby.

Použití sušeného pomeranče

Každý člověk, který si už někdy loupal pomeranč jistě ví, že toto ovoce dokáže již při loupání krásně provonět celou místnost. Jakmile si tedy oloupete pomeranč, jistě se vám vyplatí, když slupky umístíte na topení, kde proudění teplého vzduchu roznese vůni do celé místnosti a udrží zde příjemné aroma na delší dobu.

sušené pomeranče, anýz a skořice

Pokud se vám povede pomeranč dobře vysušit, můžete jej použít i ke zdobení adventních věnců na stůl nebo ke zdobení závěsných věnců na dveře. Dále si můžete navléct na nit bavlnku nebo nit. Poté nit protáhněte s pomocí jehly skrze několik plátků pomeranče a na konci si nechte část provázku. Ozdobu si lze nakonec zavěsit třeba na garnýž.

Postup na sušení pomeranče

Až budete shánět pomeranče, které nakonec usušíte, sáhněte nejlépe po pomerančích, které nebyly chemicky ošetřené. Jestliže takové neseženete, pomeranče po zakoupení důkladně umyjte pod tekoucí vodou. Následně je otřete úplně dosucha. Zbavíte se tak chemického ošetření a pomeranč bude krásně čistý.

Fotografie: Pixabay

Nakrájejte pomeranče na plátky

Až budou pomeranče dokonale čisté, můžete si vzít ostrý nůž a pomeranče nakrájet na kolečka. Ty by měly mít tloušťku cca 3 až 4 cm a jestliže byste z nich rádi dostali přebytečnou vodu (urychlíte tím sušení) otřete nakrájené plátky ještě kuchyňskou papírovou utěrkou. Po dokrájení pomerančů si dejte na plech pečící papír a vyskládejte na něj kolečka pomeranče. Kolečka nesmí být přes sebe.

Vysušení pomerančů s pomocí trouby

Troubu si předehřejte na 150 °C a jakmile dosáhne požadované teploty, vložte plech s plátky pomeranče dovnitř. Pomeranče poté nechte v troubě 30 minut, ale každých 10 minut musíte plátky pomeranče otočit, aby se dokonale vysušily ze všech stran. Jakmile uběhne 30 minut, snižte teplotu trouby na 70 °C.

Nyní máte téměř hotovo

Sušení pomerančů není nic složitého, protože vám stačí, abyste je pouze otáčely a většinu práce za vás odvede trouba. Ve chvíli, kdy snížíte teplotu na 70 °C, počítejte s tím, že pomeranče se budou sušit ještě další 2 hodiny. Každých 30 minut otočte kolečka pomeranče. Po 2 hodinách plech s pomeranči vyndejte a vše nechte vychladnout při pokojové teplotě. Po 12 hodinách můžete usušený pomeranč uschovat ozdoby do sklenic nebo sáčků, odkud si je budete brát na zdobení.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*