Skvělý oběd či večeře, bramborové placky s tuňákovou náplní. Budou chutnat každému, i za studena. Dá se použít i jako příloha k omáčce.
Brambory si člověk dokáže udělat na mnoho způsobů. Obyčejné vařené, pečené v troubě, hranolky, kaše či placky, tyto klasiky zná každý. Ke každému pokrmu se hodí jiná varianta brambor, záleží na tom, co každému chutná. Ale tato forma vás zajisté ještě nenapadla. Jsou to sice placky, ale malé, vypadající jako pšeničná placka. Navíc jsou placky plněné tuňákem, který tomu dává úplně jiný rozměr. Placky se hodí jen tak, nebo je můžete přidat k různým omáčkám dle chuti. I za studena chutnají výborně, nemusíte se toho bát.
Potřebné ingredience na přípravu
- 1 kilogram brambor
- 1 vejce
- 3 polévkové lžíce mouky
- 1 konzerva tuňáka
- sůl, pepř, koření
- zelená cibulka
- kopr
- okurka
- 2 polévkové lžíce majonézy
- 2 polévkové lžíce jogurtu
- 2 polévkové lžíce zakysané smetany
Jaké koření použijete záleží čistě na vás. Sušeným česnekem nikdy nic nezkazíte. Pro milovníky ostrého a pálivého jídla se bude hodit třeba chilli. Vše záleží na tom, kdo co má rád, nebojte se experimentovat.
Postup přípravy
Brambory ze všeho nejdříve oloupejte a uvařte do měkka v mírně osolené vodě. Následně z nich vytvořte kaši z másla a mléka způsobem, jakým jste zvyklí. Někdo ji dělá ručně, někdo si pomůže mixérem. Následně do ní rozklepněte vejce. Vše pořádně zamíchejte a vytvořte hladké těsto. To musíte nechat zchladnout, než s ním budete pokračovat.
Vychladlou kaši smíchejte s koprem a zelenou cibulkou. Přidejte k ní mouku a vytvořte hnětením pevné těsto. Je možné, že se bude lepit, proto si během hnětení namáčejte ruce do vody. Následně z vypracovaného těsta vytvořte placičky. Do nich následně ukryjte kousek tuňáka, nebo jiné ryby. Placičky obalte v mouce a chvíli je nechte odpočinout.
Bujné bramborové placky se sýrem: Tisíckrát lahodnější než klasické bramboráky. Zvládne je úplně každý
Na rychlou omáčku či dip si nastrouhejte okurku na hrubém struhadle. K ní přidejte majonézu, jogurt a zakysanou smetanu. Kopr najemno nasekejte a přihoďte ho ke směsi. Vše pečlivě zamíchejte a nechte pár minut odstát. Na rozehřátém oleji usmažíme naše placky s tuňákem.
Cukeťáky se sýrem a jemnou smetanovou náplní předčí nejen klasické mastné bramboráky
Takto jednoduché to je. Placky podáváme s dipem z okurky, dle chuti do něj můžete přidat i česnek. Všem budou zaručeně chutnat. Díky tuňákovi se do jídla dostane velké množství zdraví prospěšných látek a bílkovin, které jsou pro lidské tělo velmi důležité. Nechcete-li mít placky s dipem po studenu, můžete si k nim připravit libovolnou omáčku, dle vlastního uvážení. Důležité je, aby vám jídlo chutnalo, jak si jej připravíte, je již pouze na vás.
Napište komentář