Vypátrali jsme komunistický retro recept na luxusní domácí zmrzlinu. Kam se hrabou ty dnešní kupované v kelímku. Tajemství tkví v 1 lžičce tohoto klenotu

Fotografie: Pxhere

Zmrzlinu milují všichni. A co teprve, když je poctivá domácí. Kromě toho, že je výborná, je také levná, jednoduchá a v neposlední řadě také rychlá.

Kupované zmrzliny jsou většinou velmi sladké. Děti však studenou letní pochoutku milují. Vhodné je proto vytvořit jim doma zmrzlinu, která bude stejně tak dobrá, ale nebude obsahovat cukr a další zbytečné ingredience. Do přípravy zmrzliny děti můžete zapojit a jim pak bude chutnat ještě více, protože budou vědět, že se na přípravě samy podílely.

Připravte si ingredience

K přípravě zmrzliny budete potřebovat litr mléka, 400 gramů cukru, 100 gramů másla, pět žloutků a jednu lžičku škrobu. Jak již bylo řečeno, výroba je opravdu jednoduchá a klidně k ní můžete přizvat i děti. Nejprve je nutné na mírném ohni svařit mléko. Pokud máte hrnec s dvojitým dnem, je na to ideální. Pak přidejte máslo a pečlivě promíchejte.

V misce smíchejte cukr, škrob a žloutky. Poté přidejte trochu horního mléka a míchejte, dokud nebude hmota dokonale hladká. Ideální je použít metličku. Můžete míchat také pomocí elektrického robota, ale ideální je potom využít nejnižší možné otáčky. Až bude směs opravdu hladká, můžete pokračovat ve výrobě zmrzliny dalším krokem.

Směs nalijte do mléka

Vymíchanou hladkou směs nyní vlijte do zbytu svařeného mléka, které jste nechali na sporáku a vše dobře promíchejte. Míchejte do té doby, dokud nezískáte hustý a homogenní krém. Nakonec hrnec stáhněte z plotny a zmrzlinu nalijte do formiček, případně do nějaké nádoby, ve které máte v úmyslu ji zmrazit. Pokud chcete mát ze zmrzliny nanuky, přidejte ještě tyčky a dejte do mrazáku.

Následně můžete zmrzlinu ochutnat. Uvidíte, že je opravdu lahodná a chutná. Na první pokus je vhodné udělat jen tuto verzi bez přidané příchutě. Příště už můžete experimentovat. Hodně se využívá vanilkový extrakt a oblíbený je také zmrzlina s přidaným ovocem. Je na vás, zda ho rozmixujete nebo necháte ovoce na malé kousky. Oblíbený je banán, ale také jahody či borůvky.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]