Jestli si rádi kupujete drůbeží salám, zkuste si ho raději vyrobit doma. Budete mít jistotu, že víte, co v něm je a navíc vám bude chutnat mnohem víc než průmyslově upravené salámy.
Příprava domácího salámu vám zabere maximálně hodinu času. Výroba není nijak náročná a zvládne ji opravdu každý. Za čas strávený v kuchyni vám bude odměnou velmi chutný salám, který vám pochválí každý strávník, který ho bude mít šanci ochutnat. Uvidíte, že kupované salámy už nebudete chtíti jíst a vždy raději vyrobíte svůj vlastní, poctiví salám.
Salám je vyrobený z kuřecích prsou
Na výrobu salámu budete potřebovat půl kila kuřecích prsou, 100 gramů tvrdého sýra na strouhání, 200 mililitrů mléka, jedno vejce, dva stroužky česneku, lžičku soli a stejné množství červené papriky a koření na kuře. Nejprve si pokrájejte kuřecí prsa a poté je vložte do mixéru, kde je rozmělníte na kaši. Přidejte k nim také připravený česnek. Následně také mléko, vejce, sůl a další koření. Znovu mixujte. Výslednou hmotu dejte do mísy.
Nyní už zbývá přidat jen nastrouhaný sýr. Stačí ho strouhat nahrubo, pokud bude nastrouhaný najemno, nic se neděje. Až budete mít masovou směs hotovu, navrstvěte ji na kousek potravinové fólie a zabalte jako velká bonbon. Okraje důkladně zauzlujte a celý blok masa zabalte ještě do dvou plátů alobalu. Takto vařte salám z kuřecích prsou a sýra v pánvi s vodou. Nádobu naplňte do tří čtvrtin a vařte po dobu 30 – 45 minut na mírném ohni.
Servírování a tipy na vylepšení
Hotový salám opatrně vyjměte z vroucí vody, rozbalte ho z alobalu i z potravinové fólie a nechte ho zchladnout. Až bude studený, dejte ho ještě do lednice, teprve pak můžete salám podávat. Skvěle chutný s rozpečenou bagetou, rohlíkem nebo houskou. Jistě vám bude chutnat i s chlebem, případně s čerstvou nakrájenou zeleninou. Hodit se bude i k plnění toustů nebo baget. Případně je salám vhodný i do zapečených brambor či těstovin.
Pokud byste chtěli chuť tohoto salámu změnit, můžete do masové směsi zakomponovat jiné koření. V případě, že máte rádi ostřejší pokrmy přisypte pálivou papriku nebo trochu chilli. V případě, ž preferujete jemnější přírodní chutě, vyzkoušejte raději nasekané čerstvé bylinky jako je koriandr, bazalka nebo petrželka. Pokud nemáte čerstvé bylinky, pochopitelně můžete použít také sušené. Čerstvé mají však vždy lepší chuť.