Příprava nadýchaného dortu, který zaujme všechny strávníky u stolu, nemusí být nijak náročná. Naopak, takovou pochutinu můžeme mít hotovou během několika desítek minut.
Pokud vás honí chuť na sladké, ale nechcete hřešit zase tak moc, je tento dort ideální volbou. Kombinuje v sobě lehkost a nadýchanost, která je typická pro kvalitní dezerty, zároveň ale není příliš sladký a tak si na něm pochutná i ten, který zákuskům příliš neholduje. Tento recept je důkazem, že i ze základních surovin dokážeme připravit mimořádně lahodný pokrm.
Ingredience potřebné na těsto:
- 2 vejce
- 100 gramů cukru krupice
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového cukru
- 4 lžíce smetany nebo jogurtu
- 500 gramů hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 200 gramů másla
Ingredience potřebné na krém:
- 400 gramů tvarohu
- 2 vejce
- 100 gramů krupicového cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
- 1,5 lžičky kukuřičného škrobu
- 1 žloutek
- 1 lžička mléka
Babička mi dovolila zveřejnit její delikátní borůvkový dort. Chlapi u nás se po něm mohou utlouct
Základem každého dezertu je vláčné těsto
Jako první se vrhneme na přípravu těsta. Na to budeme potřebovat v misce smíchat vejce, cukr, špetku soli a vanilkový cukr. Jakmile máme směs promíchanou, začneme do ní postupně přilévat smetanu. Další položkou, kterou do misky přidáme, bude prášek do pečiva a následně také mouka. Hutné těsto propojíme s máslem a prohněteme rukama.
Vypracované těsto necháme odležet
Hotové těsto, které pečlivě prohněteme rukama, zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 30 minut odpočinout do lednice. Tuto dobu využijeme na přípravu tvarohové náplně. Do velké mísy dáme tvaroh, přidáme k němu vejce, cukr, vanilkový cukr a kukuřičný škrob. Pomocí ručního mixéru směs vyšleháme do hladkého, řídkého krému.
Vytvoříme dezert, po kterém se na stole jen zapráší
Vezmeme si připravené těsto, které rozkrájíme na třetiny. Dvě části těsta rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem, na něj nalijeme připravený tvarohový krém. Zbylou třetinu těsta si rozválíme a za pomoci nože ho nakrájíme na tenké proužky. Pomocí nich na vrstvě tvarohového krému vytvoříme mřížku. Okraje dortu potřeme směsí 1 žloutku a lžičky mléka a dezert dáme do trouby, kde jej pečeme po dobu 40 minut na 180 stupňů.
Napište komentář