Zajistěte, aby vám vánoční kaktus vykvetl v pravý čas. Důležitá je teplota i živiny

Vánoční kaktus je zajímavou interiérovou rostlinou. Máte problém s tím, že vám nekvete? Poradíme vám, jak to změnit. Stačí dodržovat těchto několik rad a můžete se těšit z toho, že vám tato unikátní rostlina vykvete. A to v pravý čas. Konečně budete mít doma tu pravou atmosféru, která se vám roky nedařila. Sice je zajímavý a unikátní i svým vzhledem bez květů, ale pokud se objeví i ty, je to mnohem lepší.

Základem je správná teplota

Aby byl vánoční kaktus pěstován správně, je třeba zajistit mu vhodnou a optimální teplotu. Zapomeňte na velké teplo, jelikož tím správným teplem je rozmezí zhruba 15–18 stupňů Celsia. Pokud ho dodržíte, je to pro tuto rostlinu ideální. Také je důležité myslet na to, že potřebuje dost světla. Ale zároveň se nesmí jednat o přímé sluneční paprsky, které ho mohou poškozovat.

Důležité jsou živiny i zálivka

Dále nezapomínejte na to, že i vánoční kaktus potřebuje pít. I když jsou druhy kaktusů, které vydrží bez vody i dlouhé měsíce, tento mezi ně nepatří. Půda by neměla být příliš mokrá a s vláhou by se to rozhodně nemělo přehánět, ale pokud zemina zcela vyschne, je nutné vodu doplnit, aby v ní byla mírná vlhkost. To je optimální stav.

Dále nelze zapomínat také na dostatek živin. Vhodné je každoroční podzimní přesazení do nové a kvalitní hlíny, která bude na výživné látky bohaté, a tak si vánoční kaktus bude moci vzít vše, co potřebuje. Zároveň je možné i přihnojovat, ale pouze přírodními hnojivy.

Nezapomeňte na prořezávání

Vánoční kaktus je třeba také pravidelně prořezávat, díky čemuž zaručíte, že se budou objevovat nové listy a na nich se mohou velmi brzy objevit i nové květy. Odříznuté části nemusíte vyhazovat, jelikož je možné je nechat zakořenit. Stačí směs rašeliny a písku, která když bude mít dostatečnou vlhkost tak zajistí, že se silný kořenový systém objeví velmi brzy.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]