Chystáte se letos vypěstovat vlastní zeleninu na své zahrádce? Pak se vám hodí tipy, čím podpořit její růst.
Zelenina v obchodech je nejen velmi drahá, ale mnohdy také za moc nestojí. Nemá tu správnou chuť a její trvanlivost není nikterak velká. Mnohem lepší je mít zeleninu vlastní, která je chutnější a hlavně čerstvá. Nezbývá tedy než si na zahrádku zasadit různé druhy zeleniny a snažit se o maximální možnou úrodu. Jak na to?
Vyživujte půdu, zelenina dostane, co potřebuje
Po umytí zeleniny, vaření v páře nebo horké vodě odložte použitou vodu stranou a využijte ji k zalévání rostlin na zahradě. Voda bude plná vitamínů a živin. Na rajčata, ale i borůvky, je dobrá kyselá půda. Pokud je vaše půda zásaditější, můžete to změnit smícháním zbytků kávové sedliny do půdy před výsadbou. Případně posypte půdu alespoň navrchu. Nevyhazujete ani slupky od banánů. Rostliny milují draslík. Stačí nakrájenou slupku přidat do půdy.
Dalším zdrojem draslíku je popel ze dřeva. Vápník zelenině dodají vaječné skořápky, které je třeba rozdrtit a posypat jimi půdu. Věší kusy mohou ochránit zeleninu před slimáky. Pokud potřebujete bojovat proti bakteriím a plísním, udělejte odvar z heřmánku a nechte ho vychladnout. Pak ho denně stříkejte na listy zeleniny, dokud se problém nevyřeší.
Chraňte zeleninu nejen před plísní, ale i škůdci
Dalším skvělým lékem na plísně je jedlá soda. Funguje na brambory, dýně, okurky i rajčata. Stačí ji smíchat s olejem a nastříkat na postižená místa. Na hrášek nebo hrozny se hodí mléko smíchané s vodou. To nanášejte dvakrát týdně na rostliny. Názory na poměr mléka a vody se liší, podstatné je, že vody by mělo být mnohem více než mléka.
Proti mravencům a mšicím poslouží citronová šťáva. Aplikujte ji však jen na napadené oblasti a poté, co škůdci zmizí tyto části opláchněte. Škůdce případně odradí i kůra z citronů kolem zahrádky. Na zelí nebo brokolici funguje prášek z červeného pepře smíchaný s vodou a trochou mýdla. Hmyz zmizí. Poslední rada je spíše pověrou. Říká se, že výsadba za svitu měsíce způsobuje rychlejší růst rostli, tak proč to jednou nezkusit?
Zdroj: Redakce