Zákusky v podobě různých koláčů, dortů a buchet miluje každý. Tento jeden s nadýchaným těstem budete mít rádi o to více, když si jej připravíte sami.
Kdy jste měli naposledy nějaký pořádný dort či buchtu? Ano, zákusky seženete na každém rohu. Prodávají se balen v supermarketech či v různých cukrárnách a prodejnách v obchodních domech. Nic ale nepředčí tu dokonalou chuť, jakmile si jej připravíte sami. Zároveň ani nebude cenově tak drahý a můžete s ním pohostit jakoukoliv návštěvu.
Ingredience a postup přípravy těsta
Na těsto budete potřebovat:
- Sto padesát gramů cukru
- Dvě vejce (Nejlepší jsou ta domácí, ale dort bude lahodný i s kupovanými)
- Padesát gramů medu
- Osmdesát gramů kvalitního másla
- Tři sta padesát gramů mouky
- Jednu lžičku sody
- Špetku soli
- Vanilkový cukr dle chuti
- Šlehač či metličku
- Hrnec
- Síto
- Plech
- Pečící papír
Na krém budete potřebovat:
- Půl litru mléka
- Sto osmdesát gramů cukru
- Čtyřicet gramů mouky
- Jedno vejce
- Sedmdesát gramů másla
- Vanilkový cukr dle chuti
- Hrnec
- Metličku
Na polevu budete potřebovat:
- Čtyřicet pět gramů másla
- Jednu a půl lžíce zakysané smetany
- Dvě a půl lžíce kakaa
- Tři polévkové lžíce cukru
- Hrnec
- Metličku
Nejprve se vrhněte na přípravu těsta, což vám zabere nejvíce času. Rozklepněte si vajíčka a ušlehejte je spolu s cukrem, následně přidejte med a promíchejte. Celou vytvořenou směs dejte do vodní lázně, dokud se vám nerozpustí. Poté přidejte i sodu, špetku soli a odstavte ze sporáku. Vezměte si síto a prosejte přes něj do těsta mouku a následně i vanilkový cukr.
Je to jednoduché a velmi chutné
Nyní můžete těsto začít zpracovávat rukama, dělejte to do té doby, dokud vám nevznikne hladká a jednolitá hmota. Následně jej zakryjte a nechejte na čtyřicet minut odležet. Poté jej rozdělte na tři cca stejně velké části, které vyválíte na tenké pláty. Všechny postupně dejte na plech vyložený pečícím papírem a upečte na 190 stupňů asi okolo 5 minut. Jakmile to budete mít, rozdělte každý jeden díl ještě na dva další.
Co bude přečuhovat rozmixujte mixérem a nechejte na později. Nyní se můžete vrhnout na krém. Vezměte si hrnec a do toho smíchejte mléko, cukr, vejce, mouku, vanilkový cukr a rozmíchejte metličkou. Následně dejte na sporák a vše důkladně promíchejte a nechejte projít varem. Ke konci dodejte máslo a pořádně jej vmíchejte. Nechejte jej vychladnout. Nyní můžete začít tvarovat dort.
Vždy položte těsto, namažte krémem a postup opakujte, dokud nedáte navrch poslední plát korpusu. Poté se můžete vrhnout na přípravu polevy. Smíchejte všechny ingredience dohromady, nechejte uvařit do zhoustnutí a stáhněte ze sporáku. Následně nalijte na vršek dortu, posypejte drobenkou, kterou jste si předtím odložili a dejte do lednice odležet a několik hodin. Podávat můžete například s kávou, dobrou chuť!