Jedním ze zajímavých způsobů, jak si připravit lososa, může být zapékání v troubě. Na recept potřebujete jen několik málo ingrediencí.
Připravte si svou zapékací mísu! Na tento skvělý recept na rybí maso bude potřeba, abyste jej mohli následně poslat do trouby. Určitě vám jídlo, které na konci tohoto procesu dostanete na talíř, zachutná. K rybě budete mít výbornou smetanovou omáčku a nahoře se utvoří křupavá sýrová krusta. Všechny potřebné ingredience jsou dostupné za rozumnou cenu, ale chuť výsledného pokrmu je k nezaplacení.
Potřebné přísady a postup přípravy
Nachystejte si recept 350 g rybího masa (ideálně lososa, můžete však vzít i štiku nebo pstruha), jedno větší rajče, zakysanou smetanu, majonézu, 70 g tvrdého sýra na strouhání, sůl, pepř a koření na ryby. Příprava bude dosti jednoduchá a rychlá, proto si rovnou nechte předehřát troubu na 180 °C. Jakmile si vytáhnete rybí maso z obalu, důkladně jej opláchněte a naporcujte na menší plátky.
Následně lososa vyskládáte na dno zapékací mísy, osolíte, opepříte a okořeníte. V misce smícháte 3 lžíce majonézy a zakysané smetany a natřete je na rybí maso. Ujistěte se, že je omáčka rozetřená po celé ploše rovnoměrně. Následně si opláchnete a umyjete rajče, které na krájíte na kolečka a ta ještě rozpůlíte. Tyto kousky položte na rybí maso a omáčku tak, aby byly po celé ploše zapékací mísy.
Stačí už jen jídlo vložit do trouby
Pokud již máte troubu předehřátou na požadovaných 180 °C, tak nastrouháte na rajčata všechen připravený sýr a vložíte mísu dovnitř. Zde si pokrm pobude přibližně 45 minut, po nichž bude připraven k jídlu. Stačí tedy už jen naporcovat, přehodit na talíř s dávkou zeleniny a vychutnat si výtečný pokrm. Pro milovníky dobrého vína se k rybám běžně doporučují spíše bílá, jako je například Sauvignon.
Pokud nemáte rádi zrovna lososa, můžete zkusit použít i jiné rybí maso. Výbornou alternativou může být pstruh nebo okoun, ne všechny se však na tento recept hodí. Například s takovou makrelou by recept nebyl příliš dobrý a pokrm byste si tolik nevychutnali. Losos je však naprosto dokonalou volbou a smetana spolu se sýrem skvěle doplní jeho chuť, stejně tak dobře jako to udělají rajčata a koření.