Nejjemnější a nejvoňavější palačinky, jaké jste kdy měli možnost ochutnat, připravíte podle speciálního receptu úplně bez mouky a nakonec je zapečete v troubě.
Jemné a tenké palačinky ke snídani nebo jako dezert jsou zkrátka nedostižné. S tou správnou náplní a speciálním postupem přípravy podle starého receptu naší babičky jsou ale ještě lepší. Rozdíl dělá nahrazení mouky škrobem, jemná tvarohová náplň s vanilkovou příchutí a nakonec zapečení palačinek v troubě. Zejména posledně jmenovaný krok je pro celkový výsledek ze všeho nejdůležitější. Dejte ale pozor, ať je nenecháte péct moc dlouho, mohly by se na povrchu vysušit a ztvrdnout.
Ingredience
Na palačinky
- Vejce – 5 ks
- sůl – 1 špetka
- cukr – 1,5 lžíce
- mléko – 500 ml
- škrob – 5 lžic
- rostlinný olej – 2 lžíce
Na tvarohovou náplň
- Tvaroh – 500 g
- cukr – 2 lžíce
- vanilkový cukr – 1 balíček
- vejce – 2 ks
- máslo – 20 g
Návod na přípravu
Vejce vyklepněte do misky, přidejte k nim špetku soli a cukr a ručním šlehačem vše šlehejte tak dlouho, dokud se cukr a sůl nerozpustí a nevytvoříte jemnou, napěněnou a světle žlutou konzistenci. K té pak přilijte mléko a rostlinný olej a znovu dobře prošlehejte. Za stálého míchání pomalou rychlostí do těsta přidávejte po jednotlivých lžících bramborový nebo kukuřičný škrob a vytvořte husté, ale polotekuté těsto.
Pánev na palačinky vytřete máslem nebo olejem, odměřte na ni trochu těsta v takovém množství, aby tak akorát pokrylo dno pánve a smažte ji na mírném až středním plameni tak dlouho, dokud povrch neztuhne dostatečně na to, abyste mohli placku otočit na druhou stranu. Z druhé strany nechte palačinku opéct dozlatova a sundejte ji z pánve.
Pro přípravu náplně smíchejte tvaroh s vejci, cukrem, vanilkovým cukrem a rozpuštěným máslem a vše vyšlehejte dohladka. Pokud chcete, můžete do tvarohové hmoty přidat také rozinky nebo kandované či sušené ovoce. Každou palačinku naplňte trochou tvarohu a zabalte ji do pevného a nerozbalujícího se balíčku.
Nakonec zabalené palačinky vyskládejte do zapékací misky, potřete celý jejich povrch trochou rozpuštěného másla a vložte je na 10 minut zapéct do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C. Díky tomuto kroku budou palačinky ještě jemnější, chutnější a voňavější.
Napište komentář