Pokud už vás nenapadá vůbec nic, co byste uvařili rodině na večeři, můžete vyzkoušet tento snadný recept. Hlavní roli v něm mají brambory a slanina.
Brambory patří už od objevení Ameriky k základním potravinám. Můžete je upravit jako hlavní jídlo i přílohu, upečete z nich sladký moučník i slaný nákyp. Určitě znáte smažené hranolky, jež patří k nejoblíbenější úpravě. Dobré jsou ovšem také zapečené brambory. Je tomu tak proto, že s k nim přidávají samé lahodné ingredience.
Co budete potřebovat na zapečené brambory se slaninou
- 1 kg středně velkých brambor
- 300 g uzené slaniny
- 220 g zakysané smetany
- 2 lžíce majonézy
- sůl, pepř dle chuti
- čerstvý kopr nebo zelená petrželka
- 3 stroužky česneku
Postup přípravy
- Brambory dobře opláchnete. Nebudete je loupat a uvaříte je ve slupce do měkka. Neměly by ale být převařené, aby se rozpadaly. Měly by udržet svůj tvar.
- Vezmete hlubší zapékací misku. Uzenou slaninu je třeba nakrájet na dlouhé plátky.
- Připravíte si omáčku. V misce smícháte zakysanou smetanu, majonézu, nakrájený kopra a petrželku a utřený česnek. Můžete doplnit solí a pepřem podle potřeby. Vše dobře promícháte, aby se jednotlivé chutě spojily.
- V připravené omáčce namočíte brambory jednu po druhé a hned je obalíte nakrájenou slaninou. Dáte na stojato do zapékací misky. Slaninu lze na bramborách zafixovat dřevěným párátkem.
- Troubu předehřejete na 180 °C a dáte do ní zapékací misku s upravenými bramborami. Pečte asi 15 až 20 minut do doby, než slanina zezlátne.
- Vzhledem k tomu, že brambory samy o sobě jsou syté, už nemusíte k tomuto pokrmu dávat žádnou přílohu. Hodil by se k němu ale zeleninový salát. Jídlo můžete zapít dobrým pivem, třeba i nealkoholickým, které pomůže lépe trávit poměrně tučnou večeři nebo oběd.
Napište komentář