Chlebíčky má rád snad každý, ale teprve ty zapečené jsou pořádná lahoda, která jednak zasytí a druhak i příjemně zahřeje. Navíc se hodí konzumovat kdykoliv.
Možná vás již omrzela obyčejná za studena připravovaná jídla, ať už na svačinu, snídani či večeři. V takovém případě není nic lepšího, než si udělat zapečené chlebíčky, které máte nejen rychle připravené, ale zároveň na ně máte většinu ingrediencí běžně doma. Navíc za ně ani nic moc neutratíte a recept zvládne naprosto každý.
Ingredience a postup přípravy chlebíčků
Budete potřebovat:
- Jedno středně velké rajče
- Osm plátků veky
- Jednu papriku
- Sto gramů tvrdého sýra (vystačíte si s obyčejným eidamem)
- Dvě lžíce majonézy
- Sto gramů šunky nejvyšší jakosti
- Kopr dle chuti
- Sůl či pepř dle chuti
- Nůž
- Hlubokou mísu
- Struhadlo
- Plech
- Pečící papír
Jako první si vezměte rajče, řádně jej umyjte a nakrájejte na kousky. To samé proveďte i s paprikou. Přidejte i nakrájenou šunku a vše smíchejte v hlubší misce. S pomocí struhadla nastrouhejte také eidam. Výhoda tohoto receptu je, že se nemusíte striktně držet toho, co je psáno. Pokud máte chuť například na salám a nebo nemáte rádi papriku, můžete si sami zvolit, z čeho budete směs na pečivo dělat.
Vše je rychle hotovo a bez námahy
Nezapomeňte do směsi přidat také nasekaný kopr či pažitku a vše smíchejte. Nyní je čas na majonézu. Pokud moc spěcháte, stačí vám kupovaná, ale lepší je samozřejmě domácí. Tu vytvoříte s pomocí oleje, žloutku, hořčice a trochy octa. Žloutek nejprve rozšlehejte a poté šlehejte metličkou s olejem, který postupně pomalu přilévejte.
Nakonec dodejte hořčici, trochu octa, vyšlehejte a domácí majonéza je hotová. Nezapomeňte ani na sůl, pepř, či jiné koření, na které máte zrovna chuť. Vytáhněte si plech a vystelte jej pečícím papírem. Troubu si mezitím předehřejte na 180 stupňů. Na pečící papír můžete začít pokládat kousky veky a následně je všechny pomažte již připravenou směsí.
Vložte do trouby a pečte okolo 8 až 10 minut, nezapomeňte pravidelně kontrolovat. To, že jsou chlebíčky hotové poznáte tak, že zezlátnou. Nejlepší je je konzumovat okamžitě po vytažení, dokud jsou ještě teplé. Pokud vám ale nějaké zbydou, budou vám samozřejmě chutnat i za studena. Dobrou chuť!