Pokud máte rádi jablka a zároveň si potrpíte na sladké, tak není lepší nápad, než tyto dvě věci spojit. Vytvoříte tím osvěžující a zároveň sladký dezert.
Jablíčka má rád snad každý krom lidí, co na ně mají alergii. Pokud máte nějaké domácí navíc, je to jedině výhodou, jelikož si z nich můžete připravit dokonalý dezert. Tuto roládou potěšíte všechny okolo. A je jedno, jestli ji využijete na oslavu, jako pohoštění pro návštěvu či jen tak pro potěšení blízkých.
Ingredience a postup přípravy těsta
Na těsto budete potřebovat:
- Sto gramů másla
- Dvě středně velká vejce
- Sto čtyřicet gramů mouky
- Dvě polévkové lžíce citronové šťávy
- Jednu čajovou lžičku soli
- Hlubokou mísu
- Potravinářskou fólii
- Vál
- Válec
Na náplň budete potřebovat:
- Sto třicet gramů cukru
- Čtyři sta gramů jablek
- Jedno vejce
- Jednu čajovou lžičku skořice
- Struhadlo
- Misku
Těsto budete mít hotové během chvilky a nemáte na něm co pokazit. Vezměte si hlubokou mísu a vložte do ní máslo, sůl a důkladně promíchejte. Je důležité, aby máslo mělo pokojovou teplotu, nemůžete jej čerstvě vytáhnout z lednice, těsto by vám poté nešlo zformovat. Přes síto prosejte mouku a do mísy ji přidejte, poté vypracujte holýma rukama těsto.
Recept zvládne naprosto každý a rychle
Hotové těsto obalte potravinářskou fólií a nechejte jej na 30 minut odpočinout v lednici. Díky tomu máte ideální čas na vytvoření náplně z jablek. Nejprve si všechna jablka umyjte a zbavte je jadřinců či pecek. Možná vám to zabere trochu víc času, takže se nemusíte stydět si na tento konkrétní úkon zavolat pomocníka. Poté si nachystejte větší struhadlo a všechna jablka na něm nastrouhejte.
Jakmile do nich nalijete citronovou šťávu, budete mít jistotu, že vám jen tak nezhnědnou a zachovají si krásnou barvu. Teď už vám jen zbývá dodat cukr, skořici a můžete vše dokonale promíchat. Náplň je hotová a je čas na vytažení těsta. To následně rozdělte na dvě stejné části. Vál posypejte moukou a každou část na něm vyválejte válcem na tenké pláty. Oba poté naplňte jablečnou náplní tak, aby nepřesahovala a neriskovali jste přetečení z rolády.
Těsto stočte do ruličky a nezapomeňte opatrně uzavřít okraje. Vezměte si plech a rozprostřete na něj pečící papír. Troubu si mezitím rozehřejte na 180 stupňů. Obě rolády na plech položte a v hrnečku bokem si rozšlehejte vejce. S tím následně rolády pomažte a můžete je dát péct na cca 20 až 25 minut. Průběžně je kontrolujte. Jakmile budou hotové, můžete je okamžitě nakrájet a podávat, klidně je posypejte moučkovým cukrem. Dobrou chuť!