Zapomeňte na šizené želé bonbóny z obchodu a připravte si vlastní: Snadný recept na 3 příchutě s hravou přípravou

Nějakou tu sladkost čas od času ocení děti i dospělí. Abyste jim zpestřili den, uvařte jim hravé, barevné želé. Je mnohem chutnější a poctivější, než to kupované.   

Sdílíte-li svoji domácnost s dětmi jakéhokoliv věku, jistě oceníte recept na rychlou a finančně nenáročnou cukrovinku, která hravě pokoří ty kupované. S barevným želé, které má tři různé příchutě (avšak snadno si ho uzpůsobíte i podle svých vlastních chuťových preferencí), zpestříte den všem svým blízkým. Kromě nevšední odměny ho totiž můžete nachystat jak na narozeninovou oslavu, karneval nebo jako drobný dárek.

Ingredience potřebné pro přípravu želé:

  • 50 gramů cukru krupice (na obalení kousků želé)

Na červené želé z granátového jablka:

  • 250 mililitrů šťávy z granátového jablka
  • 130 gramů cukru krupice
  • 20 gramů pravého másla
  • 50 gramů bramborového škrobu
  • 1 kus granátového jablka
  • 1 špetka soli
  • ½ lžičky nastrouhané citronové kůry

Na zelené želé z kiwi:

  • 100 mililitrů džusu z kiwi
  • 150 gramů rozmixovaného kiwi
  • 130 gramů cukru krupice
  • 50 gramů bramborového škrobu
  • 20 gramů pravého másla
  • 1 špetka soli
  • ½ lžičky nastrouhané citronové kůry

Na oranžové želé z pomeranče:

  • 75 mililitrů citronové šťávy
  • 75 mililitrů pomerančové šťávy
  • 130 gramů cukru krupice
  • 50 gramů bramborového škrobu
  • 20 gramů pravého másla
  • 1 špetka soli
  • ½ čajové lžičky nastrouhané citronové kůry
  • 1 polévková lžíce pomerančové kůry

Postup přípravy krok za krokem:

K přípravě všech druhů želé budete potřebovat zejména menší hrnec (ideálně rendlík) a skleněnou formu obdélníkového (nebo čtvercového) tvaru – jestliže žádnou takovou nevlastníte, můžete improvizovat a využít víko zapékací mísy. Jako první budete připravovat červené želé z granátového jablka. V prvním kroku přípravy nalijte šťávu (džus) z granátového jablka do hrnce a přidejte k němu odvážený cukr krupici a škrob. Sypké suroviny důkladně míchejte metličkou, než se zcela rozpustí.

Ve druhém kroku přiveďte za stálého míchání směs k varu. Jakmile se začne vařit, přidejte do ní špetku soli, půl lžičky nastrouhané citronové kůry (sůl a nastrouhanou kůru můžete nahradit špetkou tzv. citronové soli), vyloupané granátové jablko a 20 gramů pravého másla. Na středním plamenu ji za občasného míchání vařte do zhoustnutí, což bude trvat přibližně 5 minut. Po pěti minutách by želé mělo být celistvé, hladké a nelepivé.

Takto připravené želé přelijte do skleněné formy, kterou jste vymazali trochou rostlinného oleje. Povrch želé uhlaďte pomocí stěrky a na celou formu vložte na dvě hodiny do ledničky.

Poté, co želé ztuhne, ho z formy vyklopte na kuchyňskou pracovní desku, kterou nejprve pomažte trochou oleje (zvolit můžete i jinou pracovní plochu, například lehce vymazaný tác). Želé následně nakrájejte na stejně velké kostky, které obalte v odváženém cukru.

Zelené želé s příchutí kiwi budete připravovat obdobně. V menším hrnci smíchejte džus z kiwi s rozmixovaným kiwi, s cukrem a se škrobem a všechny ingredience metličkou důkladně promíchejte. Hotovou směs přeneste na vařič a za stálého míchání přiveďte k varu.

Jakmile se začne vařit, vmíchejte do ní špetku soli, půl lžičky nastrouhané citronové kůry a 20 gramů pravého másla. Poté ji za občasného míchání vařte do ztuhnutí (asi 5 minut). Hotové želé opět přelijte do vymazané formy a nechte 2 hodiny v ledničce ztuhnout. Kostky želé následně obalte v cukru.

Pomerančové, oranžové želé připravíte opět stejně. Do rendlíku nalijete citronovou a pomerančovou šťávu, k níž přidáte odvážený cukr, škrob a polévkovou lžíci pomerančové kůry. Suroviny důkladně promíchejte metličkou a nad středním plamenem je přiveďte k varu. Jakmile se začnou vařit, přidejte pravé máslo, špetku soli a nastrouhanou citronovou kůru.

Vařte dalších 5 minut do zhoustnutí, poté želé vyklopte do olejem vymazané formy. Poté, co želé necháte v ledničce 2 hodiny ztuhnout, ho vyklopte na pracovní plochu, rozřežte na stejně velké kostky a obalte v cukru.