Zapomenuté způsoby, jak naostřit tupé struhadlo snadno a rychle

Struhadlo je nepostradatelnou součástí kuchyňské výbavy. Pomocí něj jsme schopní nastrouhat různé druhy ovoce, zeleniny, nebo i masa, vajec, sýra a jiných potravin. Problém nastává v případě, že struhadlo otupíme. Pak je strouhání zbytečně zdlouhavé a hlavně namáhavé. Existují však velmi účinné metody, jak struhadlo naostřit.

Tipy na ostření tupého struhadla

Jaké metody jsou tedy nejúčinnější?

  • Vyzkoušejte nůž, hřebík, nebo lžíci: těmito prostředky můžete opět docílit ostrého struhadla. V případě hřebíků postupujte tak, že do každého otvoru jej vložte a jemně zasuňte a vysuňte, pomoct si můžete i kladívkem. I starším nožíkem lze ostřit, a to pohyby proti strouhacím ploškám.
  • Pomůže kousek alobalu: pokud nic nepomáhá, vytvořte si z alobalu kuličku a tou třete struhadlo tam a zpět v místech, kde potřebuje naostřit.
  • Smirkový papír také dobře poslouží: zakoupíte jej v jakémkoliv železářství, nebo domácích kutilských potřebách. Nebo je možné si jej zapůjčit od manžela, partnera, či známého z dílny.
  • Použijte i kulatý pilník: menším kulatým pilníkem protáhněte jednotlivé otvory ve struhadle a měli byste mít po problému.

Jaké další metody pomohou?

Stejným způsobem, jako u pilníku můžete postupovat i s vrtákem. Pozor však na to, abyste se neporanili. Pomůže samozřejmě i klasický brousek na nože. A jestliže nic nepomáhá, pak už jen zbývá buď struhadlo předat odborníkovi k nabroušení, nebo jej jednoduše vyhodit a zakoupit si nové.

Kreativní duše z něj ale mohou i něco pěkného do domácnosti vyrobit. Fantazii se meze nekladou. Každá věc v domácnosti, která dosloužila svému účelu, může mít praktické využití v oblasti jiné.

Jaké struhadlo je nejlepší?

Nejdéle by vám mělo vydržet struhadlo kovové. Ta plastová mají tendenci se často lámat. Pakliže si budete chtít ušetřit práci, zakupte si ideálně struhadlo elektrické. Druhů se nabízí na trhu celá řada.

Fotografie: Mila Mix

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]