Zářivý lahodně sladký a hlavně zdravý džem z pampelišek má blahodárné léčivé účinky na chod organismu

Pampeliška neboli smetánka lékařská je běžně sice považovaná za plevel, avšak v lidovém léčitelství i české kuchyni má všestranné užití. Připravit z ní můžete nejen med, ale i lahodný a zdravý džem. Ten oceníte kdykoliv v roce.

Jaké suroviny budete potřebovat na pampeliškového džemu?

Než se pustíte do vaření, obstarejte si:

  • 350 až 400 kusů pampeliškových květů (bez listů a stonků)
  • 500 mililitrů vody
  • 1 kilogram moučkového cukru
  • 1 lžičku citronové soli
  • 1 velký čerstvý citron (chemicky neošetřený)

Jak postupovat při přípravě pampeliškového džemu?

Nejprve si musíte obstarat pampeliškové kvítky. Ty sbírejte ideálně ve volné přírodě, nikoliv u silnic a cest. Poté je umístěte do hrnce, podlijte studenou vodou a nechte louhovat asi 7 až 10 hodin. Tak dokonale změknou a zbavíte se i jejich hořkosti.

Následující den pampelišky znovu opláchněte vodou, vymačkejte a přeneste opět do hrnce. Zalijte květy půl litrem vody a vařte asi 15 až 20 minut. Následně na to přidejte kilogram moučkového cukru, jednu lžičku citronové soli a bio citron chemicky neošetřený, který jste pokrájeli na menší kousky. Pokračujte ve vaření asi 7 až 10 minut.

Fáze dokončování pampeliškového džemu a jeho skladování

Až džem v hrnci zezlátne jako med, odstavte jej z plotny a po vychladnutí převeďte přes síto.

Posléze ještě směs duste asi dvě minuty na mírném plamenu.

Nyní si k ruce vezměte důkladně sterilizované sklenice a džem do nich přelijte. Nádoby zavíčkujte a po zchladnutí výrobek skladujte v lednici.

Servírování pampeliškového džemu

Pampeliškový džem oceníte třeba ke snídani na opečeném toustu nebo na rohlíku a housce. Možné je ho použít i k ochucení piškotového těsta, pokud rádi pečete moučníky.

Hodí se ostatně i k naplnění kynutých buchet. Budete se jen oblizovat! Ať už svůj domácí džem upotřebíte jakkoliv, přejeme dobré chutnání.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]