Zavařte si zeleninu tímto způsobem a už nikdy nebudete mít problém s nedostatkem zeleniny do polévek.
Asi žádná polévka se neobejde bez zeleniny, ale mnohdy se stane, že člověk zkrátka zeleninu nemá po ruce. A z toho důvodu byste si měli zavařit zeleninu tímto způsobem, protože už se vám aspoň nestane, že byste neměli žádnou zeleninu. Je to jednoduché, rychlé a především to zvládne úplně každý. Tak co, vyzkoušíte to?
Co budete potřebovat
- 1 kg mrkve
- 2 kg kapia papriky
- 2 svazky celerových listů
- 3 svazky zelené petrželky
- 5 kg rajčat
- 8 lžic soli
- 500 g celerového kořene
- 500 g petrželky a kořene pastináku
Je to velmi jednoduché
Zeleninu si důkladně omyjte a nechte ji dobře okapat. Rajčata nakrájejte na kostičky, papriky očistěte od semínek a nakrájejte nadrobno. Mrkev si očistěte a nastrouhejte na struhadle. Ostatní kořenovou zeleninu také nastrouhejte na velkém struhadle a zelí nakrájejte najemno. Všechny tyto ingredience dejte do velké mísy, posypte solí a dobře promíchejte. Odstavte na 1 hodinu a mezitím několikrát promíchejte.
Naplňte sklenice připravenou zeleninou a přidejte šťávu z mísy. Pevně je uzavřete víčkem a vložte do kastrolu, na jehož dno předtím dejte utěrku. Hrnec si naplňte vodou, asi tolik, aby sahala téměř po úroveň víček, a dejte na střední oheň. Od okamžiku varu vody sterilizujte sklenice asi 50 minut. Pokud vody v hrnci ubude, tak vroucí vodu přidejte. Po sterilizaci vypněte oheň a nechte sklenice pomalu vychladnout. Dobrou chuť!
Napište komentář