Chuť nakládaných okurek dobře zná nejen starší generace. Tento snadný finský recept velmi připomíná zpracování, jaké se používá například i v Bulharsku.
Okurky se pěstují v mnoha zemích světa. Byly ceněny už i například Egypťany. Ti okurky používali nejen jako potravinu, ale využívali i jejich léčivé vlastnosti. Nakládačky, tedy menší a křupavé odrůda, jsou oblíbené především pro schopnost absorbovat chuť nálevu. To jim dodává příjemnou kyselost, navinulost, zkrátka „šmrnc“. Okurky přináší i značné zdravotní benefity.
Okurky nakládané na finský způsob
Obsahují vysoké množství vody, také vitamíny a antioxidanty. Okurky mají nízký obsah kalorií, což z nich dělá skvělou součást dietního stravování. Nakládačky navíc podporují trávení. Podávejte s vařenými novými bramborami, bramborovou kaší, rybími či masovými pokrmy. Skvěle uděláte, když velké kusy okurek nakrájíte na menší, přidáte cibuli nebo česnek, bylinky a dochutíte nerafinovaným rostlinným olejem. Vznikne vám tak jednoduchý, ale chutný salát.
Ingredience:
- Okurky – 3 kg;
- Sůl – 6 lžic;
- Voda – 3 l;
- Cukr – 400 g;
- Ocet 6% – 500 ml;
- Hořčičné semínko – 2 lžičky;
- Bobkový list – 3 ks.
Lahodné masové rolky podle snadného receptu z luxusní restaurace. Kvůli manželovi je dělám stále častěji
Postup:
- Okurky omyjte a namočte na 2 hodiny do čisté vody.
- Sůl a cukr rozpusťte ve vodě.
- Do vody se solí a cukrem přidejte bobkový list a hořčičné semínko.
- Nálev přiveďte k varu, přidejte ocet, znovu přiveďte k varu.
- Okurky zbavené stopek nakrájejte na kousky.
- Vložte okurky do nálevu, promíchejte.
- Jakmile okurky změní baru, naskládejte je do sterilizovaných sklenic.
- Zalijte vařícím nálevem a pevně uzavřete víčky.
- Sklenice otočte dnem vzhůru a zabalte, dokud zcela nevychladnou.
- Po několika týdnech můžete odebrat konzervační vzorek.
Napište komentář