Masem nadívané papriky s rajskou omáčkou patří k tradičním a oblíbeným pokrmům. Jestliže máte přebytečné papriky ze své zahrádky, můžete je zavařit na zimu a pak je použít k nadívání.
Obliba zahradničení opět stoupá. Je sice možné si ovoce i zeleninu koupit prakticky po celý rok, ale patří k poměrně drahým potravinám. I proto ti, co mají možnost, se pustili do pěstování vlastní úrody. Mezi tradiční plodiny i v tuzemsku díky teplým letním dnům patří papriky. Máte-li jich nadúrodu, tak si je zavařte na zimu. Uvidíte, jak vám přijdou vhod, až budete chtít uvařit nějaké paprikové jídlo.
Co budete potřebovat na třílitrovou zavařovací láhev
- zelené lusky paprik
- 1 polévkovou lžíci soli, nejlépe bez jódu
- 2 čajové lžičky octa
- vařící voda
Postup přípravy
- K nakládání využijte pevné a zdravé paprikové lusky. Vydlabejte semeníky a odřežte stonky.
- Takto připravené paprikové lusky naskládejte do hlubokého kastrolu a zalijte vodou, aby byly ponořené. Uveďte ji do varu a papriky mírným varem vařte asi 10 až 15 minut.
- Mezitím si přichystejte zavařovací sklenici. Náš recept je pro objem 3 litrů. Tu je třeba propláchnout horkou vodou, případně sterilizovat, abyste ji zbavili choroboplodných zárodků, plísní a hub.
- Do zavařovací sklenice dejte uvařené paprikové lusky a dobře upěchujte. Zalijte horkou vodou, ve které jste rozpustili sůl s octem. Ihned sklenici zavřete uzávěrem.
- Sklenici otočte dnem vzhůru a přikryjte teplou utěrkou, dokud zcela nevychladnou.
- Paprikové lusky připravené tímto způsobem již není třeba sterilizovat.
- Uložte na chladném místě.
Takto zavařené paprikové lusky je pak možné používat při vaření. Není nutné z nich vařit pouze nadívané papriky. Hodí se je přidat i do zeleninového leča nebo pod hovězí, vepřové či drůbeží maso. Jejich výhodou je, že jsou připravené k okamžitému použití.
Napište komentář