Závin s mákem a ořechy dokonale padne nejenom na sváteční stůl

Nemusí být jenom sladkou snídaní. Závin s mákem a ořechy se hodí jako pohoštění na slavnostní tabuli. A nemáme na mysli to, že půjdete do obchodu, kde ho koupíte. Tyto produkty jsou často šizené, což se negativně projeví i na jejich chuti. Proto se podíváme na variantu o poznání lepší. Tu domácí.

Co bude potřeba?

Rozhodně to nebudou věci, co byste doma neměli, nebo co by nebylo k sehnání. Závin s mákem a ořechy se skládá ze tří hlavní částí a my se společně podíváme na to, co potřebujete na každou z nich. A začneme těstem:

  • 500 g mouky
  • 25 dkg másla
  • 1 kvasnice
  • 5 dkg cukru
  • 2 dcl mléka

Dále bude potřeba vytvořit onu lahodnou makovou náplň. Ta není nijak složitá, protože na ní bude potřeba toto:

  • 20 dkg máku
  • 1,5 dcl čaje
  • 18 dkg cukru
  • 2 lžíce džemu
  • 1 citron

Posledním soupisem surovin jsou ty, které budete potřebovat na přípravu ořechové náplně. A ani tady to nebude rozhodně nic složitého. Potřeba bude:

  • 20 dkg ořechů
  • 1 dcl čaje
  • 18 dkg cukru
  • 1 lžíce džemu
  • 3 lžičky rumu
  • 1 hrst rozinek

Začínáme těstem

Jako první je nutné začít těstem. Závin s mákem a ořechy využívá to kynuté. Smíchejte vlažné mléko s kvasnicemi a cukrem a nechte vzejít kvásek. Potom přidejte ostatní ingredience a vytvořte těsto požadované konzistence. Když je těsto hotové, nechte ho ještě na teplém místě pár desítek minut vykynout.

Náplně jsou jednoduché

Zatímco těsto kyne, si nachystejte jednotlivé náplně. Ořechová i maková se připravuje v podstatě stejně. Nalijte do hrnců čaj a přidejte ostatní suroviny. Za stálého míchání ohřívejte, dokud se voda nebude vypařovat a dokud nedojde k tomu, že bude mít ořechová i maková náplň požadovanou konzistenci. Potom je nechte vystydnout.

Jdeme do finále

Těsto rozdělte na dvě poloviny. Každou z nich vyválejte a bohatě potřete veškerou náplní. Potom zabalte a dejte na plech s pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem a vložte do trouby. Teplota pečení je 180 stupňů a doba pečení je 45 minut. Potom vyndejte, nechte vychladnout a už můžete nabízet hostům.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]