V letní sezóně se hodí tipy na úpravu cuket. Tato pomazánka je jednoduchá a lahodná a využijete ji na pečivo i jako náplň zeleniny nebo přílohu k masu.
Cuketa je hojně pěstovanou a velmi oblíbenou plodinou. V našich končinách jsou jí v létě plné zahrádky. Otázka, zda nechcete cuketu, létá v sezóně od jednoho souseda ke druhému. Není se čemu divit, její pěstování je totiž jednoduché a využitelnost v kuchyni značně široká. Cukety se hojně přidávají do slaných i sladkých jídel. Nadlehčují naše moučníky, doplňují či zcela nahrazují brambory v bramborácích, plní se a zapékají nebo se smaží v trojobalu jako řízky.
Neuvěřitelně lahodná cuketová pomazánka
Cuketová pomazánková pasta má jemnou konzistenci a příjemnou chuť. Může být výbornou volbou pro lehkou večeři nebo oběd. Příprava spočívá pouze v nastrouhání cukety na jemném struhadle, přidání soli, pepře a dalšího koření podle chuti a následného dušení do měkka. Podle receptury lze do této cuketové pomazánky přidat rozličné suroviny: mrkev, cibuli, česnek, bylinky, sýr atd. Pomazánkovou pastu můžeme podávat k masu, rybám nebo zelenině. Jedná se o dietní jídlo vhodné i pro ty, kteří si hlídají postavu a snaží se o vyvážený jídelníček a zdravý životní styl.
Ingredience na přípravu cuketové pomazánky:
- Cuketa – 600 g;
- Česnek – 4 stroužky;
- Tavený sýr – 2 ks;
- Sůl – ½ lžičky.
Zapomenutá chlebíčková pomazánka z dob ČSSR: Tento poslední poctivý recept mi vždy připomene dětství
Postup přípravy cuketové pasty:
- Cuketu a tavený sýr nakrájejte na velké kostky.
- Nakrájenou cuketu vložte do pánve se 3 lžícemi rostlinného oleje.
- Cuketu osolte a přikrytou za stálého míchání duste.
- Dále prolisujte česnek, přimíchejte jej k cuketě a duste dalších 5 minut.
- Cuketu s česnekem vložte do mísy mixéru.
- Přidejte tavený sýr a vše dohromady rozmixujte, až vznikne hladká pasta.
- Výsledkem je vynikající pomazánková pasta, která se hodí ke každému jídlu.
- Vynikající bude například k černému žitnému chlebu.
Napište komentář