Cuketa se hojně vyskytuje na našich zahradách v letních měsících, přesto ji i nyní můžeme najít uloženou ve sklepě. Existuje několik snadných receptů, jak ji zpracovat.
Obecně se neřadí mezi moc oblíbené druhy zeleniny a to hlavně proto, že její chuť není nijak výrazná. Cukety je velmi bohatou potravinou hlavně na vodu, málokoho by ale napadlo, že se z ní dají připravit chutné řízky. Zeleninové řízky se v českých kuchyních těší čím dál tím větší oblibě, jedny takové si můžeme připravit právě z cukety.
Ingredience potřebné na přípravu cuketových řízků:
- 100 gramů rýže
- lžička soli
- 2 středně velké cukety
- cibule
- 2 vejce
- mletá červená paprika
- feferonka
- 20 gramů mouky
Příprava řízků z cukety a rýže
Jako první je zapotřebí si dát uvařit rýži. V tomto případě postupujeme přesně tak, jak je uvedeno na jejím obale. Během toho, co se nám bude rýže vařit, zbavíme cukety stopek jejich okrajů a oloupeme je. Následně je zapotřebí je nastrouhat, k tomu nám poslouží hrubé struhadlo. Cuketu přemístíme do hluboké mísy, kde ji také důkladně osolíme. Odložíme stranou na 15 minut.
Sůl udělá s cuketou svoji práci, je to nezbytný krok
Během těchto 15 minut se nám sůl postará o to, že cuketa pustí svoji přebytečnou vodu. Než k tomu dojde, nakájíme si na malé kostičky cibuli, kterou dozlatova osmažíme na malém množství oleje. Hotovou rýži opláchneme pod vodou a v misce smícháme s cuketou, ze které jsme předem odstranili puštěnou vodu. Do této směsi přidáme také osmaženou cibuli.
Z mletého masa a cukety už nedělám nic jiného. Pomocí levných ingrediencí připravím 5hvězdičkovou večeři
Postupujeme stejně jako u obyčejných řízků
Připravíme si k ruce misku s vejcem a misku s hladkou moukou. Do misky s vajíčkem přidáme mletou papriku a feferonku. Díky tomu získají výsledné řízky mírně pikantní chuť. Obě misky přidáme k cuketě a promícháme. Z výsledné směsi tvoříme řízky, které postupně smažíme na malém množství oleje z obou stran. Hotové řízky můžeme podávat s klasickou přílohou, hodí se k nim ale také zakysaná smetana nebo česneková omáčka.
Napište komentář