Zeleninové, ovocné i těstovinové saláty přijdou vždy na chuť. Zasytí i osvěží, přitom většinou nejsou složité na přípravu. Nejvíce práce zabere krájení přísad.
Výživoví odborníci říkají, že na večeři by mělo bývat lehké jídlo, které zbytečně na noc nezatíží žaludek. Takovým pokrmem jsou i saláty, které si lze dopřát i několikrát týdně. Jsou totiž natolik různorodé, že se vám nikdy neomrzí. Výběr surovin lze přizpůsobit dané sezóně a volit je podle toho, co zrovna na zahradě zraje nebo se sklízí. A protože jsou supermarkety celoročně plné zeleniny i ovoce, saláty můžete připravovat po celý rok bez nějakého omezení.
Co budete potřebovat na přípravu zeleninového salátu
- 180 g korejské mrkve
- 2 lžíce majonézy
- 200 g krabích tyčinek
- 1 balení tavených sýrů
- 2 celá vejce natvrdo uvařená
- sůl, pepř dle chuti
Postup přípravy
- Vejce uvaříte natvrdo po dobu 10 minut a po vychladnutí je na hrubém struhadle nastrouháte do salátové mísy.
- Tavené sýry také dáte do mísy a rozmícháte společně s majonézou do hladké hmoty.
- Přidáte nakrájené krabí tyčinky a jemně nastrouhanou mrkev.
- Pokud nechcete mít salát tučný, lze majonézu nahradit zakysanou smetanou.
- Všechny ingredience v salátové míse osolíte a podle potřeby opepříte a dobře promícháte. A můžete začít podávat.
Jak si připravíte korejskou mrkev
- Syrovou mrkev je třeba ostrouhat, omýt a na struhadle nastrouhat nahrubo.
- Nastrouhanou mrkev posypete solí a promačkáte rukama. Přidáte do ní utřený česnek a trochu cukru.
- Na pánvi rozehřejete rostlinný olej (nejlépe olivový) a na něm do zlatova osmažíte jemně nakrájenou cibuli. Tu doplníte lžící jablečného octa a kořením – kurkumou, koriandrem, majoránkou, pálivou červenou paprikou, pepřem. Vše dáte po půl lžičce a společně na pánvi opečete.
- Tuto směs pak nalijete na mrkev v misce a necháte chvíli ustát. Pak promícháte. Korejskou mrkev naplníte do sklenic a uložíte do chladničky.
- Takto upravená korejská mrkev je nejchutnější třetí den, když se dobře v chladničce zaleží.
Napište komentář