Vajíčkový salát z krabích tyčinek a strouhaným sýrem. Fantastický na jednohubky, krajíce chleba i samotný

Krabí tyčinky jsou ideální výchozí surovinou pro studenou kuchyni. Díky výrazné chuti utvoří perfektní základ salátům, aspikům i nejrůznějším pomazánkám. 

I když krabí tyčinky použijete třeba ve svačinovém salátu, nebude mít tolik rybí charakter, protože jim chybí intenzivní vůně po rybách. To je jejich velká výhoda. Proto jim může dát přednost ten, komu rybí pach nedělá dobře, ale přitom by rád ryby jedl, protože jsou zdravé. I když se tyčinkám říká krabí, tak maso z kraba neobsahují. Obvykle v nich najdete maso rybí.

Potřebné suroviny

  • 200 g krabích tyčinek
  • 2 větší rajčata
  • 1 paprika (zelená, bílá či červená)
  • 100 g tvrdého sýra
  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • majonéza dle potřeby
  • sůl, případně pepř dle chuti

Postup přípravy

  • Vejce si uvaříte natvrdo a jak vychladnou, tak je nastrouháte na jemném struhadle. To platí také pro tvrdý sýr, jenž také postrouháte. Je lepší použít opět jemné struhadlo.
  • Rajčata a papriky opláchnete pod studenou vodou, osušíte a ostrým nožem nakrájíte je na malé kostky.
  • Krabí tyčinky také pokrájíte na menší kousky.
  • Nyní si vezmete hlubší misku, případně hluboký talíř a budete vrstvit jednotlivé přísady svačinového salátu. Začnete vrstvou krabích tyčinek, na ně přijde vrstva vařených vajec, pak vrstva nakrájených rajčat a nakonec vrstva pokrájených paprik.
Fotografie: Pixabay
  • Každou vrstvu lehce potřete majonézou, případně ještě osolíte a opepříte.
  • Na samý vrch patří nastrouhaný tvrdý sýr. Zde je možné použít třeba Eidam, Ementál i Goudu podle toho, co zrovna máte doma nebo čemu dáváte přednost po chuťové stránce.
  • Aby se salát dobře zaležel, je doporučované ho dát vychladit do chladničky. Jednotlivé chutě se propojí a vytvoří dokonalý gastronomický zážitek.
  • Salát lze servírovat jako lehkou večeři. Doplnit ho můžete třeba celozrnným pečivem, bagetou i chlebem. Samozřejmě, že je možné jíst ho i bez pečiva. Kdo má rád více majonézy, může jednotlivé vrstvy ingrediencí namazat silnější vrstvou majonézy.
František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]