Nevíte co si dnes připravit k obědu? Něco lehkého snadno stravitelného a výživného? Vyzkoušejte tento výborný salát, překvapí vás svojí výbornou chutí.
Chuť tohoto salátu je naprosto úžasná, a navíc je plný vitamínů a energie. Doslova vás postaví na nohy. Salát je svým složením vhodný pro vegetariány i pro vegany. Zelenina obsahuje velké množství antioxidantů, které pomáhají v boji proti volným radikálům . Pšenice je výborný zdroj bílkovin. Salát je svým složením vhodný pro vegetariány i pro vegany.
Ingredience na tento delikátní salát:
- 1 okurka
- 1 rajče
- 1 cibule
- 300g drcené pšenice, známé také jako bulgur
- 1 svazek petrželové natě
- 3 lžičky olivového olej
- 1 lžíce čerstvé šťávy z citronu
- 1 stroužek česneku
- sůl
Postup
Na přípravu salátu budete potřebovat asi hodinu času. Není potřeba nic vařit vystačíte si s miskou, nožem a prkýnkem na krájení. Salát si tedy můžete připravit například i v kanceláři v malé kuchyňce.
Příprava nadrcené pšenice
Nejdříve si připravíte pšenici. Tu dáte do sklenice, nebo nádoby s víčkem, a zalijete horkou vodou. Přiklopíte víčkem a necháte odležet. Po půl hodině scedíte vodu a spařenou pšenici necháte vychladnout. Pokud chcete tento proces urychlit, můžete bulgur uvařit v hrnci. Doba vaření je 12–15 minut.
Příprava zálivky
Dalším krokem je příprava zálivky. V misce smíchejte olej s čerstvě vymačkanou šťávou z citronu. Vždy je lepší použít čerstvý citron, je chutnější a má velký obsah vitamínů. Aby šel citron lépe vymačkat nejdříve ho pomačkejte dlaní proti pracovní desce.
Do zálivky si najemno nakrájejte petržel a přidejte česnek. Česnek můžete rozmělnit lisem nebo naškrábat nožem. Zamíchejte a nechte chvilku odstát, aby se všechny chutě propojily.
Příprava zeleniny na salát
Mezitím než vám vychladne pšenice si připravte zeleninu. Všechnu zeleninu si očistěte a nakrájejte podle chuti, můžete na malé i větší kousky. Pokud nemáte rádi slupku, okurku si můžete oloupat, ale slupka obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek a byla by škoda je vyhodit. Připravenou zeleninu vložte do větší misky a dejte do lednice.
Servírování salátu
Pokud už pšenice vychladla smíchejte ji se zeleninou a přelijte zálivkou. Osolte až před servírováním, jinak by zelenina pustila vodu a salát by byl mokrý a nebyl by tak chutný. Můžete ho podávat jako přílohu k masu nebo i samotný. Díky pšenici má salát velkou výživovou hodnotu a tak vás skvěle zasytí. Můžete podávat k obědu ale i k večeři.