Přichází nejdůležitější období pro povzbuzení vašeho imunitního systému. Můžete si doma vytvořit zásobu vitamínů a potřebujete k tomu jen pár běžných surovin.
Zelí a červená řepa se řadí mezi potraviny, které obsahují obrovské množství živin důležitých pro naše zdraví. Mnoho z nich zachováme naložením neboli kvašením zeleniny. Tento způsob je jednoduchý, rychlý a je ideálním právě na zimu, kdy můžeme uchovat zeleninu a zachovat obsažené vitamíny, minerály a živiny. Základem správného kvašení je sůl nebo kmín. Sůl uvolňuje šťávu ze zeleniny a zamezí množení nežádoucích látek. Vybírat byste měli z tvrdších druhů zeleniny. Dobrou volbou je zelí, mrkev, kedlubna nebo celer.
Pro přípravu nakládaného zelí s řepou budete potřebovat
- 2 kg bílého zelí
- 4 stroužky česneku
- 2 lžičky kmínu
- 1 svazek petržele
- 700 g červené řepy
- 2 lžičky křenu
- 1 svazek kopru
- 2polévkové lžíce soli
Zelí – dodavatel vitamínů
Zelí je doslova poklad pro naši imunitu. Obsahuje množství vitamínů, zejména vitamínu C, který je velmi potřebný právě v období podzimu a zimy. Obsahuje také velké množství vlákniny, podporuje správnou činnost střev a metabolismus. Dokáže být také velmi dobrým pomocníkem při únavě a vyčerpání a udržuje správnou hladinu cholesterolu v krvi.
Červená řepa – čistička krve
Červené řepě patří neméně chvály. Je silným antioxidantem, šťáva z červené řepy je ohromným povzbuzovačem imunity. Obsahuje železo a kyselinu listovou, které napomáhají k tvorbě červených krvinek. Čistí krev, snižuje krevní tlak a detoxikuje organismus. Nejlepší volbou je konzumace čerstvé řepy, ta obsahuje nejvyšší podíl vitamínů a živin.
Postup nakládaného zelí s červenou řepou
Červenou řepu oloupejte a na hrubším struhadle nastrouhejte. Petržel i kopr omyjte a nakrájejte nadrobno. Česnek s křenem očistěte a nastrouhejte najemno. Všechny suroviny vložte do hlubší misky a důkladně promíchejte. Mezitím, co bude směs krátce odpočívat, zpracujete si zelí.
Zelí očistěte, rozčtvrťte, zbavte košťálu a nakrájejte nebo nakrouhejte pomocí kruhadla. Přidejte sůl s kmínem a jemně promíchejte rukama. Můžete nechat 2-3 hodiny odstát, ale není to podmínkou. Připravte si umyté a vysušené zavařovací sklenice, zeleninovou směs s řepou a nakrouhané zelí.
Začněte do sklenic střídavě pěchovat zelí a směs s červenou řepou. Myslete na to, že první a poslední vrstvou by mělo být zelí. Snažte se zelí co nejvíce stlačit, aby mělo možnost pustit dostatek šťávy a bylo tak ve sklenici co nejméně vzduchu. Neplňte sklenice až po okraj, mírně se kvašením zvednou.
Nyní sklenice zavíčkujte a nechejte kvasit v temnu při pokojové teplotě po dobu přibližně 3-4 dnů. Po této době víčka sklenic důkladně upevněte a přesuňte do lednice, kde vám vitamínové bohatství vydrží déle. Můžete jíst samostatně jako denní dávku vitamínů nebo přidávat k pokrmům namísto zeleninové oblohy.