Zelný salátek s kouzelnou chutí jako z bistra. Tajemství tkví v přidání těchto 2 kouzelných ingrediencí

Jestliže máte rádi kysané zelí a chcete si jej zkusit připravit doma, zde je jednoduchý recept. Bude vám stačit jediný den a můžete si na něm pochutnat.

Mít doma kysané zelí je více než výhodné. Proč? Je možné z něj udělat velkou spoustu receptů, ať už máte chuť na poctivou zelňačku či na klasické dušené kysané zelí. Navíc jej nemusíte vždy tepelně zpracovat a zkonzumovat jej můžete jen tak, nebo jej přihodit jako přílohu k masu. S touto přípravou se vám ani nebude moct stát, že byste jej omylem přesolili.

Ingredience a postup přípravy

Budete potřebovat:

  • Jedno kilo zelí
  • Dva kusy mrkve
  • Jednu papriku
  • Půl litru vody
  • Tři kusy bobkového listu
  • Polévkovou lžíci soli
  • Jeden kus celého pepře
  • Sto gramů cukru
  • Sto mililitrů rostlinného oleje
  • Sto mililitrů 9% octa
  • Struhadlo
  • Velkou mísu
  • Zavařovací sklenice
  • Prkénko na krájení
  • Nůž
  • Hrnec

Nejprve si vezměte bílé zelí a pořádně jej omyjte, jelikož nikdy nevíte, kdo všechno na něj v obchodě sahal a zvláště v této době se to nevyplatí riskovat. Jakmile jej budete mít umyté, můžete začít krájet na drobné proužky. To, jak moc drobné je chcete mít, je čistě na vás. Následně si vezměte mrkev a opět ji dobře opláchněte, stejně jako zelí. Nastrouhejte ji na struhadle a smíchejte ve velké míse se zelím.

Jednoduše a rychle připraveno

Poté si vezměte papriku, kterou očistíte stejně dobře, jako ostatní přísady. Nakrájejte ji na nudličky a do mísy ji vložte taky, všechny suroviny spolu dobře promíchejte. Nyní směs přemístěte z mísy do zavařovacích sklenic, jen ne moc na těsno. Poté se můžete vrhnout na přípravu marinády, ve které bude zelí fermentovat.

Pro její přípravu smíchejte vodu, bobkový list, sůl, pepř a cukr. Dejte vše do hrnce a nechejte vařit, v momentě varu přidejte rostlinný olej a ocet. Pak už nemusíte čekat moc dlouho a jednoduše můžete připravenou marinádou zelí zalít. Nechejte jej v zavařovacích sklenicích na stole při pokojové teplotě, dokud nevychladne. Poté sklenice umístěte do lednice a nechejte odležet jeden den. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]