Známý trhanec je moučníkem, u kterého nezáleží na tom, jak vypadá

Chcete si hlavně pochutnat a je vám jedno, jak bude váš moučník vypadat? Potom je správnou volbou trhanec. Ten je nejenom chutný, ale i velmi jednoduchý. Podívejte se na recept a bude vám jasno, co připravíte jako dezert třeba k nedělnímu obědu. Jde o typickou pochoutku, na kterou se však v poslední době bohužel zapomnělo.

Co budete potřebovat?

Trhanec není výjimečný jenom svou chutí, ale také svou jednoduchostí. To dokládá, jak postup přípravy, tak i ingredience, které jsou na tento recept potřeba. Stačí si nachystat toto:

  • 240 g mouky
  • 400 ml mléka
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 3 lžíce rozinek
  • 4 lžíce koňaku
  • 7 vajec
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 2 jablka
  • 3 lžíce másla
  • 1 špetku soli

Začnete přípravnými pracemi

Jako první je vhodné pustit se do přípravných prací. Vezměte proto jablka, která nejprve zbavte jádřinců, potom je také oloupejte, a nakonec je nakrájejte na tenké plátky. Připravte si také rozinky, které na pár minut namočíte do vody, potom propláchnete a necháte je okapat. Potom si připravte také vajíčka. Oddělte bílky od žloutků. Smíchejte je s polovinou cukru, s mlékem a přidejte špetku soli.

Pokračujte s přípravou těsta

Základ na těsto se začíná rýsovat, a tak můžete pokračovat dále. Do směsi postupně přidávejte mouku a stále míchejte. Potom přidejte také ušlehané bílky, které by měly celou směs výrazně provzdušnit a udělat z ní nadýchanou strukturu. Tím je těsto na trhanec hotové.

Jablka na pánev a zalít těstem

Vezměte máslo a začněte ho rozpouštět na pánvi. Potom ne ní vložte jablka, která nejprve opékejte a až pustí šťávu, tak je v ní vařte, dokud se šťáva nezredukuje a na pánvi nezbude jenom máslo. Potom už můžete zalít směsí vašeho těsta. Takto nechte pomalu pozvolna opékat a potom na těsto nasypejte rozinky. Opékejte dále, dokud nebude mít trhanec vespod zlatavou barvu.

Následně stačí váš trhanec otočit a opékat ho i z druhé strany. Když má i ze spodu správnou barvu, vezměte vidličku nebo třeba vařečku a začněte celou placku neesteticky trhat na různé kusy.

Dolaďte a servírujte

Nyní už zbývá trhanec z pánvičky přendat na talířek a na pánev nalít koňak, popřípadě i jiný alkohol. Když se vyvaří, trhanec na pánev vraťte a několikrát promíchejte. Tím se ještě jednou prohřeje a nasaje chuť koňaku. Potom ho dejte na talíř, posypte moučkovým cukrem a můžete servírovat. Dobré chutnání.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]