100letý recept na jahodový džem: Na jednu porci potřebujete 1,2 kg jahod a 250 g cukru – žádný kupovaný ho nemá šanci překonat

Jestliže máte dostatek jahod a nevíte už, co s nimi máte dělat, pak se nemusíte uchylovat k prodeji po známých. Udělejte si tento domácí džem a máte o jahody postaráno. 

Není nic lepšího, než v zimě vytáhnout kvalitní jahodový džem a alespoň na chvíli si připomenout sladkou chuť léta. S těmi kupovanými to ovšem není úplně ono, jelikož nikdy nevíte, co všechno vlastně obsahují a jak byly vyráběny. To u těch domácích nemusíte vůbec řešit. Výroba tohoto konkrétního navíc není vůbec těžká, stačí se jen držet instrukcí a zvládne ho udělat i malé dítě ze základní školy. Pokud tedy máte tři suroviny, pak se rozhodně vrhněte na přípravu.

Ingredience, které budete na přípravu potřebovat:

  • Čerstvé jahody – 1 200 g
  • Cukr krystal (či třtinový) – 250 g
  • Kyselina citronová (pro zachování nože) – na špičku nože

Jahody důkladně očistěte a omyjte je, samozřejmě z nich nezapomeňte odříznout zelené části. Polovinu jejich množství nakrájejte nadrobno, tu druhou nakrájejte jen na poloviny. Dejte jahody do hrnce a nechejte je vařit na nízkou teplotu. Vznikne na nich pěna, kterou budete muset vždy odstranit.

Vařte jahody cca 20 až 25 minut a poté k nim přisypejte i cukr krystal a kyselinu citronovou. Opět směs vařte na dalších 20 minut na mírném ohni. Následně džem přendejte do čistých zavařovacích sklenic a důkladně je uzavřete. Nechejte je stát víkem dolů na cca 5 minut. Po jejich vychladnutí uložte sklenice s džemem na tmavé a chladné místo. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]