Domácí zmrzlina není žádná věda. Obvykle stačí jen pár základních a snadno dostupných surovin a získáte dobrotu výrazně chutnější, než je ta kupovaná v obchodě. A navíc je také levnější.
Když se člověk začte do složení napsaného na obalu kupovaných nanuků a zmrzlin, často se potácí mezi nejistotou ohledně svých znalostí z pokročilé chemie a obavami o své zdraví. Anebo je ta řádka cizích slov jen proto, aby nám výrobce opravdu jen dopřál to nejlepší, co je na trhu dostupné? Odpověď nechť si každý domyslí sám. Faktem ale je, že doma připravená zmrzlina je nejenom snadná, ale zároveň mnohem chutnější a levnější. A s nějakými obavami o názvy složitých chemických sloučenin si nemusíte lámat hlavu. Zkuste třeba některý z těchto 3 receptů.
Crème brûlée s ořechy
- Vařené kondenzované mléko – 250 g
- zakysaná smetana s obsahem tuku 25 % – 350 g
- vlašské ořechy – 1 hrst
Tučnou zakysanou smetanu smíchejte ve vysoké míse rozmixujte dohladka. Pak přidejte jádra vlašských ořechů rozdrcené na malé kousky, důkladně promíchejte a směs vložte ve vhodné nádobě do mrazáku na 2 až 4 hodiny. V tu chvíli docílíte měkké zmrzliny. Pokud chcete úplně tuhou, nechte ji v mrazáku přes noc.
Banánová zmrzlina s bobulovým ovocem
- Kefír – půl sklenice
- mražený rybíz nebo jiné bobulové ovoce – 200 g
- zralé banány – 2 ks
- moučkový cukr – dle chuti
Dva banány oloupejte, nakrájejte je na kolečka, která rozložte vedle sebe na plech či talíř a vložte je na 1 hodinu do mrazáku zmrznout. Nebojte se do zmrzliny použít zapomenuté banány, které už jsou spíš hnědé než žluté. Čím zralejší banány použijete, tím chutnější a sladší bude výsledek.
Zmrazené banány nasypejte do mixéru spolu s bobulovým ovocem a vše zalijte kefírem. Pokud chcete, přidejte i moučkový cukr a vše promixujte do hladké konzistence. Nemixujte ale dlouho, aby se tím zmrzlina nezačala rozpouštět. Žádné další mrazení pak není nutné. Můžete ji rovnou podávat.
Mražený čokoládový krém
- Vařené kondenzované mléko – 150 g
- 33% smetana – 200 ml
- kakao – 2 lžičky
- mražené banány – 2 ks
Banány zpracujte stejným způsobem, jako v předchozím receptu na bobulovou zmrzlinu. Pak je vsypte do mixéru spolu s kondenzovaným mlékem a kakaem a vše rozmixujte dohladka. Vedle vyšlehejte velmi studenou smetanu do pevné pěny a jemně do ní vmíchejte rozmixovanou banánovo-čokoládovou směs. Opět nemusíte nic mrazit a rovnou podávejte.
Napište komentář