Říká se, že ovesná kaše dodává člověku energii, už z toho se dá usoudit, že je zdravá a prospěšná. Ovesnou kaši jsme jedli jako malé děti a připravovali nám ji podobně, jako krupicovou kaši – s máslem, kakaem, skořicí.
Ovesná kaše je jednou z nejlepších variant snídaně, protože se dá připravit na mnoho způsobů (sladký i slaný způsob) a navíc dodá tělu velké množství sacharidů, bílkovin, vitamínů a dalších výživných látek. Přinášíme vám 8 důvodů, proč se naučit snídat ovesnou kaši.
Cholesterol pod kontrolou
Patrně není potřeba zdůrazňovat, že ovesná kaše = vláknina, která je užitečná pro naše trávení a pomáhá snížit hladinu cholesterolu v těle.
Snížení hmotnosti
Jedna „normální“porce ovesné kaše (již ochucené) obsahuje cca 400 kalorií. Ale dokáže vás zasytit na velmi dlouhou dobu a rozhodně se po konzumaci ovesné kaše nedostavují takové chutě na sladké, jako když si třeba namažete chleba s marmeládou.
Dodá tělu energii
Oves obsahuje množství zdraví prospěšných sacharidů. Zásobuje tedy naše tělo cennou energií. Chcete-li zůstat dlouho sytí a cítit se plní energie, konzumujte nahrubo mleté ovesné vločky. Mimo sacharidů obsahuje oves také důležité vitamíny B a E.
Prevence srdečních onemocnění
Oves obsahuje zdraví prospěšné tuky, které jsou přínosem pro krvinky a obehovou soustavu. Na toto téma byl proveden dokonce i průzkum, při kterém se zjistilo, že ženy, jež konzumovaly 2 porce ovesné kaše denně, měly o 30 % nižší riziko úmrtí na srdeční onemocnění ve srovnání s těmi, které oves nejedly vůbec.
Proč si ještě dopřát ovesnou kaši?
-
Působí jako prevence rakoviny (obsahuje množství antioxidantů)
-
Napomáhá správnému trávení
-
Posiluje imunitní systém
-
Regulace krevního cukru – nízký glykemický index
Obrázek: pixabay