Guláš z brambor je univerzální jídlo. Lze je připravit k obědu i k večeři, a dokonce se hodí i jako jídlo pro slavnostní příležitost.
Pamatujete si, jak chutný a šťavnatý byl ve školce bramborový guláš? Jeden kuchařka, která dlouhé roky pracovala ve školní jídelně se s námi podělila o tajemství přípravy tohoto oblíbeného pokrmu, přesně podle „školního“ receptu. Bramborový guláš je jedna z nejoblíbenějších polévek dětství. Je chutný, hustý a sytý. Mělo by se dbát na to, aby byl správně ochucen, pak chutná nejlépe.
K přípravě receptu bude potřebovat
- Hovězí maso – 600 gramů;
- Brambory – 1 kg;
- Cibule – 1 kus;
- Mrkev – 1 kus;
- Mouka – 1 polévková lžíce;
- Rostlinný olej – 1 polévková lžíce;
- Mletá červená paprika – 1 polévková lžíce;
- Sůl podle chuti;
- Pepř podle chuti;
- Bobkový list.
Postup přípravy receptu
Začněte přípravou masa, které si nakrájíte na malé kousky. Poté vezměte cibuli a mrkev, které omyjte, oloupejte a nakrájejte na stejně velké kostičky. Vezměte hrnec, nalejte rostlinný olej a vložte zeleninu dovnitř, aby se orestovala. Poté přidejte do hrnce maso, červenou papriku a počkejte, až se maso zatáhne. Jakmile bude hotovo, snižte plamen a přiklopte pokličkou, a nechte dusit asi 15 minut ve vlastní šťávě, dokud se nevyvaří. Čas od času promíchejte.
Poté do hrnce přidejte vodu tak, aby bylo maso zcela ve vývaru, a vařte dále pod pokličkou, dokud není maso uvařené Myslete na to, že hovězí maso se dusí asi 40 minut, ale samozřejmě záleží na druhu. Poté podle chuti osolte a opepřete. Nyní vložte do hrnce všechny nakrájené brambory a zalijte je takovým množstvím vody, aby se brambory ve vývaru rozpustily. Přiklopte pokličkou a duste, dokud brambory nezměknou. Bobkový listy lze přidat 15 minut před koncem dušení.
Brambory promíchejte. Odlijte trochu vývaru, ochlaďte ho na pokojovou teplotu a přidejte lžičku mouky, dobře promíchejte a vlijte zpět do hrnce s bramborami a masem. Promíchejte a přiveďte k varu. Nyní máte bramborový guláš hotový a je připraven k servírování. Kdo má rád, může jako přílohu zvolit čerstvý chléb, ale jelikož jsou v guláši brambory, není to třeba. Přejeme vám dobrou chuť.
Napište komentář