Tato koprová omáčka ve sklenici sklidí takový úspěch, že ji budete muset ještě přidělávat. Stane se základem vašich jídel

Omáčka, kterou si hravě připravíte i sami doma, se výborně hodí k masu, rybám i libovolným zeleninovým přílohám.  

Kopr vonný je aromatická rostlina, která se v kuchyních používá především jako koření. Dominantní zastoupení má v řecké kuchyni, avšak nalézt ho můžete i v tuzemské. Kromě oblíbené koprové omáčky s knedlíky (čili lidově koprovky) si můžete připravit i jinou její verzi, která připomíná spíše dip (čili samostatně podávanou omáčku hutné konzistence), a jež se skvěle hodí na namazání na chléb.

Ingredience potřebné pro přípravu:

  • 300 gramů kopru (bez tlustých stonků)
  • 3 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 3 polévkové lžíce hořčice
  • 1-2 stroužky česneku (nebo dle vašich chuťových preferencí
  • citronová kůra dle chuti

Postup přípravy omáčky krok za krokem:

Předtím, než se pustíte do samotné přípravy koprové omáčky, si vyskládejte veškeré potřebné suroviny a náčiní na pracovní plochu. Ušetříte tak několik minut času a zároveň získáte přehled o všech surovinách, které jste (ne)použili. V prvním kroku přípravy si k ruce vezměte čerstvý kopr. Ten omyjte a odřízněte mu zbytnělé stonky, které jsou pro omáčku příliš dřevnaté.

Chcete-li mít omáčku skutečně jemnou, zpracujte do ní pouze větvičky kopru a stonky bez milosti vyhoďte. Jednotlivé větvičky nejprve omyjte, a poté je pokrájejte na menší kousky, které vložte do food procesoru či do mísy mixéru. V dalším kroku si k ruce vezměte citron, který na jemném struhadle nastrouhejte – ovšem dejte pozor; aby byla omáčka dobrá, je důležité, abyste nastrouhali pouze žlutou část kůry citronu.

Do food procesoru nalijte ke kopru šťávu z poloviny citronu a můžete přidat i olivový (nebo jakýkoliv jiný) rostlinný olej. Nezapomeňte k ingrediencím přidat 3 polévkové lžíce hořčice (nejlepší je pro přípravu omáčky dijonská hořčice, která je méně pikantní a v omáčce přispěje k harmonii chutí) a prolisovat dva stroužky česneku. V případě, že byste chtěli omáčku pikantnější, přidejte ještě jeden stroužek česneku.

Takto připravené suroviny v dalším kroku přípravy jednoduše prošlehejte. Food procesor či mixér zapněte na nejvyšší rychlost a nechte ho mixovat kopr po dobu asi jedné minuty. Do omáčky není nutné přidávat ani pepř či sůl – je chuťově sama o sobě vyvážená. Svojí konzistencí připomíná zakysanou smetanu – je hutná a podávat ji můžete i s chlebem. V ledničce vydrží koprová omáčka čerstvá několik dní.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*