Téhle lahodné domácí zeleninové omáčce se nevyrovná žádný známý recept. Milionkrát vylepší každý pokrm

omáčka ve sklenicích

Připravte si vynikající omáčku k těstovinám nebo základ na lečo. Stačí ingredience nakrájet, povařit a nalít do sklenic. Přes zimu tak můžete mít po ruce zásobárnu vitamínů.

Tato omáčka se výborně hodí ke spotřebování přebytků sezónní zeleniny. Máte hodně rajčat paprik a lilku? Pak je můžete zpracovat do výborné omáčky, která se bude hodit k těstovinám, jako základ leča nebo ji můžete použít pod pečené maso. Příprava receptu je jednoduchá a v jednom hrnci si uvaříte zásobu na celou zimu.

Ingredience na zeleninovou omáčku

  • 8 kg lilku
  • 4 kg rajčat
  • 2 kg cibule
  • 3 kg paprik a feferonek
  • 150 g česneku
  • rostlinný olej
  • 2 polévkové lžíce soli
  • lžička cukru
  • 2 svazky koriandru

vaření lilkové omáčky

Postup přípravy

Z lilku odstraňte stopky a nakrájejte jej na menší kostky. Dejte do mísy a posypte ho solí a dobře promíchejte. Poté si zpracujte papriky. Zbavte je stopek a jadřinců a nakrájejte na kostičky. Podle preferencí můžete přidat pálivé papriky nebo použít jen ty sladké. Ve velkém hrnci si rozehřejte rostlinný olej a dejte na něj smažit cibule nakrájené na kostičky. Smažte na mírném ohni dozlatova.

lilková omáčka

plněné zelí

Kamarádka se vrátila z Řecka s receptem, který v Česku nikdo nezná. Tuhle dobrotu prý jedla každý den

Rajčata umelte v mlýnku na maso nebo je pokrájejte na drobné kostky a přidejte k cibulce. Vše promíchejte a na mírném ohni vařte nezakrytá rajčata asi 15-20 minut, aby se odpařovala tekutina. Poté přidejte nakrájenou papriku a vařte dalších 15 minut. Poté slijte přebytečnou vodu z nakrájeného lilku a přidejte jej do hrnce.

lilková omáčka

Horkou směs nalijte do sklenic

Vše dobře promíchejte, přidejte zbylou sůl a cukr, přikryjte poklicí a vařte, dokud všechna zelenina nezměkne a tekutina se z ní nevyvaří. Výsledná omáčka by neměla být příliš tekutá. Snažte se dosáhnout kašovité konzistence. Můžete si pohrát s poklicí. Pokud je tekutiny příliš mnoho, nechte hrnec nezakrytý, aby se rychleji odpařila voda.

omáčka ve sklenici

Omáčku průběžně kontrolujte a promíchávejte, aby se nezačala připalovat. Na závěr si nasekejte nadrobno svazky koriandru a česnek prolisujte. Vše přidejte do omáčky a nechte ještě 10 minut vařit. Horkou omáčku pak lijte do sterilovaných zavařovacích sklenic. Utáhněte víčko a sklenice otočte dnem vzhůru. Takto je nechte 24 hodin vychladnout a poté je uložte do lednice nebo chladného sklepa.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*